Gå till innehållet
 

Använd sökfältet för att få mer information om ditt avfall.

Varför ska jag sopsortera?

Lämnas till:

Sorteras som:

Grovavfall | Textil

Lakan

Textil

På alla Sysavs återvinningscentraler kan du lämna hela och rena kläder och tyger till återbruk. I Malmö och Lund kan du även lämna trasig textil.

På Bunkeflo, Norra hamnen och Gastelyckans återvinningscentraler lämnas både hel och trasig textil i samma behållare. Sysav ansvarar för insamlingen. Materialet sorteras först för återbruk, och det som inte går att använda igen tas till materialåtervinning. Skor och stövlar behöver dock vara hela för att kunna tas emot.  

På Sysavs övriga återvinningscentraler kan du skänka hela och rena kläder och tyger till välgörenhetsorganisationer. 

Trasiga textilier sorteras då som brännbar rest.

Exempel

Kläder, lakan, skor (hela), stövlar (hela), mm 

Får ej innehålla

Mattor, kuddar, madrasser, trasiga skor mm

Lämnas till

Återvinningscentral

Här kan du lämna de flesta typer av grovavfall, men även sådant som du kan lämna till återvinningsstationer; förpackningar, tidningar och småbatterier. 

Hitta till våra återvinningscentraler

Vad händer sen?

Återvinning av grovavfall

Efter att du har lämnat ditt grovavfall på en återvinningscentral körs avfallet till en sorteringsanläggning där det sorteras ytterligare. Material som är brännbart, exempelvis skumgummi, mattor, textilier, tapeter med mera går till förbränning för energiutvinning. Metaller återvinns och blir till ny metall.


Ditt skräp kan vara någon annans fynd

Är dina saker hela och fungerande? De kanske kan komma till glädje och nytta hos någon annan?
På de flesta av Sysavs återvinningscentraler kan du lämna dina produkter till återbruk. Sysav har samarbete med Myrorna, Emmaus Björkå, Emmaus Fredriksdal, Human Brigde och Lions. Du kan också lämna byggmaterial direkt till Malmö Återbyggdepå.

Miljötips

Sorteringsguide för företag

Regler, sorteringsanvisningar och lämningsställen skiljer sig åt mellan hushåll och företag. Därför finns det även en sorteringsguide för företag och organisationer.

Företag på återvinningscentralen för hushåll

Företag, verksamheter och föreningar är välkomna till Sysavs återvinningscentraler, men måste betala för att lämna sitt avfall och måste följa särskilda regler.

Läs mer

Asbest/eternit måste plastas in och förpackas väl

Från 1/1 2021 måste asbest/eternit vara inplastad och väl förpackad när det lämnas på Sysavs återvinningscentraler.