Onaturligt i naturen

Snusmus? Spilloljekråka? Följ med naturletaren Marcus Johansson på jakt efter udda djur i vår nedskräpade natur.

Med kampanjen ”Onaturligt i naturen” tar Sysav och dess ägarkommuner ett humoristiskt grepp kring sopsortering. Följ med ut i naturen där stå upp-komikern Marcus Johansson försöker att hitta djur i den nerskräpade miljön. Han upptäcker plastbävern som bygger bo av slängda påsar, snusmusen som anpassat sig så mycket till sin skräpiga miljö att den helt enkelt spelar död. Och hur spilloljekråkans spillning skiftar i alla regnbågens färger.


Men riktigt så enkelt är det förstås inte. Naturen anpassar sig inte efter vår nedskräpning utan den tar stor skada.


– Om inte nedskräpning tas på allvar kommer det till exempel att finnas mer plast i haven år 2050, än det finns fisk. Det är en oroväckande framtidsbild. Genom att sortera på rätt sätt så minskar den skadliga påverkan som onaturligt avfall har på vår miljö, säger Gunilla Carlsson, kommunikationschef Sysav.


Marcus Johansson är själv van vid att ta upp allvarliga ämnen med humorn som grepp för att nå fram.


– Min karaktär i filmerna vill verkligen hitta djur till sitt naturprogram men ser bara skräp. Så för att rädda situationen hittar han på skruvade arter efterhand, t.ex. Topsvipan, Pillerillern, Plastbävern, T-rödingen och en massa andra djur som naturligtvis inte finns.

 

 

Mer hållbar läsning