Spillepengs fritidsområde

Spillepengs fritidsområde är ett kuperat rekreationsområde med varierande natur, elljusspår, mountainbike-bana och utegym beläget vid Öresund med utsikt över Lommabukten och Tågarps hed. I området möts tre kommuner: Malmö, Burlöv och Lomma. De har tillsammans med Sysav bildat Stiftelsen Spillepeng som ansvarar för området.

Utegym, mountainbike och löpning

Mountainbike-bana

En mountainbike-bana har anlagts våren 2019. Banan har tre spår av varierande svårighetsgrad, med fokus på att området ska vara tillgängligt med relativt lätt cykling.

Fredric Piper på MTB Skåne ,som anlagt mountainbike-banan i området, berättar:
-Nära parkeringen finns ett lättare spår, som är 300-400 meter långt. Sen har vi ett spår som går upp för backarna norrut med utsikt över Lommabukten, det är 3,5 kilometer långt och lite svårare men fortfarande enkelt. Det tredje spåret är 4,5 kilometer långt och är lite knivigare. Där cyklar du på naturstig med svårare underlag.

Vad är fördelen med mountainbike-bana i Spillepengs fritidsområde?

Det är ett tillgängligt tätortsnära område, med cykelbanor som gör att det är lätt att ta sig dit. Du kan till och med hinna träna på lunchen om du jobbar i området. Området gör att friluftslivet blir tillgängligt för Malmöregionen. Här kan du prova på mountainbike och bli nyfiken till att göra längre utflykter. Det blir som en brygga mellan stad och land.

Se film om projektet

Spillepengs utegym

2018 anlades ett utegym på Spillepengs fritidsområde. Utegymmet är välutrustat med robust utrustning i trä. Här kan du träna alla muskelgrupper, samtidigt som du blickar ut över havet.

Behöver du träningsinspiration? Nedan kan du se en video med inspiration till olika slags övningar som du kan göra i Spillepengs utegym.

Tillfälligt stängt

På grund av skadegörelse är utegymmet tillfälligt stängt.

Löpspår på Spillepeng

I Spillepengsområdet finns tre löpslingor som är 1,3, 2,4 och 3,7 kilometer långa. Den kortaste slingan är ett elljusspår. På Spillepengen springer du på naturunderlag i backig terräng. Det kuperade området lämpar sig bra för backträning.
Kombinera löppasset med en stund i områdets utegym för en optimal träningsstund för hela kroppen.

Spillepengs fritidsområdes bakgrund

Den konstgjorda halvön Spillepeng sticker ut i Lommabukten. Den yttersta delen av området är Sysavs avfallsanläggning, medan den inre delen är färdigdeponerad och täckt och utgör fritidsområdet.

Från fritidsområdets kullar kan du blicka ut över Öresund och den vackra strandängen Tågarps hed. I norr avgränsas området av Kalinaån och i söder av Sege å.

Sysavs ansvar

Sysav ansvarar för hantering av lakvatten och deponigas på gamla Spillepeng. Aktiv deponering avslutades på området runt 1991, och området är sluttäckt enligt det regelverk som fanns på den tiden. Driften av fritidsområdet sköts av Stiftelsen Spillepeng. Malmö, Lomma och Burlövs kommuner äger marken på hela halvön. När halvön är färdigdeponerad kommer även den marken att tillfalla Stiftelsen Spillepeng.

Skåneleden och Sydkustleden

Området är en del av vandringsleden Skåneleden och av cykelleden Sydkustleden. I området finns också en djurminnesplats. Mark arrenderas också ut till en skjutbana och en kaninavelsförening.

Om Stiftelsen

Stiftelsen Spillepeng ansvarar för att ta hand om rekreationsområdet. Stiftelsen är bildad av Malmö, Lomma och Burlöv kommuner samt av Sysav. 

Stiftelsen ansvarar för driften, men även för utveckling av området. Som ett led i att utveckla Spillepengs fritidsområde har man anlagt motionsslingor, utegym och nu senast en mountainbike-bana.

Mer hållbar läsning