Gå till innehållet
 

Använd sökfältet för att få mer information om ditt avfall.

Varför ska jag sopsortera?

Sorteras som:

Matavfall

Fisk

Matavfall

Matavfall är sådant som blir över och inte kan sparas, när du lagat eller ätit mat. Matresterna läggs i den bruna papperspåsen som sedan placeras i ett särskilt sopkärl eller fack i soptunnan.

Om det inte finns möjlighet att sortera ut matavfallet där du bor får du fortsätta lägga det bland restavfallet istället.

Tänk på...

Lägg aldrig plast i matavfallet. Inte ens så kallade "nedbrytbara plastpåsar".

Exempel

Matrester (både tillagade och råa), kött, ost, pasta, ris, grönsaker, rotfrukter, frukt, bröd, kakor, kex och godis, fisk, fiskrens, skaldjursrester, te och kaffe (även filter).

Får ej innehålla

Plast, glas, metall, kattsand, jord, blommor, aska, stearin, snus, cigaretter och tuggummi.

Tips

Låt blött avfall som potatisskal rinna av i vasken en stund eller skala direkt i ett durkslag, så rinner vattnet av under tiden. Eller så kan du lägga lite hushållspapper eller tidningspapper i botten på påsen.

Lämnas till

Separat kärl för matavfall

Matavfallet från hushåll samlas in i papperspåsar. I vissa kommuner samlas matavfall in i separata kärl, i delat kärl eller i fyrfackskärl. 

Vad händer sen?

Förbehandling av matavfall

Sysav tar emot matavfall och förbehandlar det till något vi kallar slurry. Genom biologisk behandling omvandlas slurryn till biogas och biogödsel. Biogas kan man bland annat köra bil på och via biogödsel återförs näring till jordbruksmark, där ny mat produceras.

Tänk på...

Lägg aldrig plast i matavfallet. Inte ens så kallade "nedbrytbara plastpåsar".


Ditt skräp kan vara någon annans fynd

Är dina saker hela och fungerande? De kanske kan komma till glädje och nytta hos någon annan?
På de flesta av Sysavs återvinningscentraler kan du lämna dina produkter till återbruk. Sysav har samarbete med Myrorna, Emmaus Björkå, Emmaus Fredriksdal, Human Brigde och Lions. Du kan också lämna byggmaterial direkt till Malmö Återbyggdepå.

Miljötips

Sorteringsguide för företag

Regler, sorteringsanvisningar och lämningsställen skiljer sig åt mellan hushåll och företag. Därför finns det även en sorteringsguide för företag och organisationer.

Företag på återvinningscentralen för hushåll

Företag, verksamheter och föreningar är välkomna till Sysavs återvinningscentraler, men måste betala för att lämna sitt avfall och måste följa särskilda regler.

Läs mer

Asbest/eternit måste plastas in och förpackas väl

Från 1/1 2021 måste asbest/eternit vara inplastad och väl förpackad när det lämnas på Sysavs återvinningscentraler.