Gå till innehållet
 

Använd sökfältet för att få mer information om ditt avfall.

Varför ska jag sopsortera?

Airbag

Elektronik

ikon för elektronikElektriska och elektroniska produkter kan bland annat innehålla flamskyddsmedel, metaller som kvicksilver, kadmium och bly samt andra ämnen som är skadliga för människor och miljön.

Alla produkter med sladd eller batteri ska lämnas som elektronikavfall när de är förbrukade. Det kan finnas inbyggda batterier i många produkter och därför är det viktigt att hela produkten lämnas in.

Tänk på...

 I vissa kommuner kan du även få större elektronikavfall hämtade vid din tomtgräns (ibland mot en avgift). Kontakta din kommun för att få reda på vad som gäller där du bor.

Exempel

Datorer, TV- och hushållsapparater, leksaker (elektroniska eller med inbyggt batteri), mobiler, hårtork, brödrost, dammsugare, julgransbelysning.

Lämnas till

Sysavs anläggning för farligt avfall i Malmö

Vad händer sen?

Materialåtervinning elektronik

El-avfallet plockas isär och delarna sorteras. Kretskort innehåller bland annat guld och i sladdar finns det mycket koppar och andra värdefulla metaller. Det finns många giftiga ämnen i vårt el-avfall också, till exempel kvicksilver, PCB och flamskyddsmedel. Insamlingen gör att det kan tas om hand på ett bra sätt.

Tänk på...

 I vissa kommuner kan du även få större elektronikavfall hämtade vid din tomtgräns (ibland mot en avgift). Kontakta din kommun för att få reda på vad som gäller där du bor.


Ditt skräp kan vara någon annans fynd

Är dina saker hela och fungerande? De kanske kan komma till glädje och nytta hos någon annan?
På de flesta av Sysavs återvinningscentraler kan du lämna dina produkter till återbruk. Sysav har samarbete med Myrorna, Emmaus Björkå, Emmaus Fredriksdal, Human Brigde och Lions. Du kan också lämna byggmaterial direkt till Malmö Återbyggdepå.

Miljötips

Sorteringsguide för företag

Regler, sorteringsanvisningar och lämningsställen skiljer sig åt mellan hushåll och företag. Därför finns det även en sorteringsguide för företag och organisationer.

Företag på återvinningscentralen för hushåll

Företag, verksamheter och föreningar är välkomna till Sysavs återvinningscentraler, men måste betala för att lämna sitt avfall och måste följa särskilda regler.

Läs mer

Asbest/eternit måste plastas in och förpackas väl

Från 1/1 2021 måste asbest/eternit vara inplastad och väl förpackad när det lämnas på Sysavs återvinningscentraler.