
Hållbara presenter
Säg nej till onödig grej!
En hållbar present är något man behöver, vill ha och kan använda. En hållbar present är också något som inte belastar miljön och klimatet negativt. Låter det svårt? Inte alls! Här får du all inspiration du behöver för att ge bort omtanke - till dina nära och till vår jord. Börja med att säga nej till onödig grej.
Vilken typ av presenttips vill du ha?





- Alla
- Carl-Henric
- Johanna
- Malin
- Elin
Barnkalas
Ge bort digital valuta i ett populärt spel
Virtuella presenter hamnar inte i soporna
Nästan alla barn- och unga spelar spel i dag. I många populära spel finns en egen, digital valuta som kan användas för att köpa verktyg, prylar, skins och mycket mer i spelets värld.
Att ge bort en virtuell present är mer hållbart eftersom det har minimal belastning på miljön- och planeten samtidigt som det innebär en hel del kul för mottagaren! Det är också en present som går snabbt att fixa eftersom du får koden digitalt direkt efter köp, perfekt för dig som är ute i sista minuten. Koden kan du sedan överlämna digitalt eller så lägger du ned lite kreativitet på at pyssla ihop ett fint presentkort!
Läs mer
En magisk utklädningslåda
Fylld med färgglada och lekfulla prylar
Vem minns inte hur kul en riktigt bra utklädningslåda kunde vara som liten? Just det! Ett perfekt sätt att stimulera kreativitet och lek – och därmed en väldigt bra present.
Second hand kan du dessutom hitta de allra bästa grejerna eftersom målet är att exakt varje pinal i utklädningslådan ska vara färgglad, galen, rolig och busig! En stilig väska eller låda att förpacka och förvara allt i hittar du självklart också på loppis.
Läs mer
Till mini-trädgårdsmästaren
Fröer och hemmaodling
Det finns väl knappt någon som inte har sått krasse på ett blötlagt hushållspapper och förundrats över kraften i fröna som bara på några dagar utvecklas till färdiga skott.
Barns nyfikenhet och vilja att få vara med när det kommer till fröer och odling gäller det att ta tillvara på för att skapa en förståelse för hur saker och ting växer. För otåliga barn där en vecka känns som en ocean av tid är smörgåskrasse, ärtskott och majs bra frön att ge i present. De gror snabbt och från dag till dag kan barnet sedan följa hur mycket det växer.
Läs mer
Så här gör du:
En äldre barnbok
Läslust för barnet - nostalgi för föräldern
Att köpa äldre barnböcker av Elsa Beskow eller kanske Ivar Arosenius är verkligen roligt. En sådan färgprakt de bjuder på! Även mer moderna böcker köps väldigt fördelaktigt på antikvariat i dag. Där är de allt som oftast pris- och kvalitetsmässigt svårslagna jämfört med de stora näthandelskedjorna.
I de flesta städer finns det åtminstone ett antikvariat kvar. Leta där.
Läs mer
Hyr en popcornvagn med appen Hygglo
En oväntad och god överraskning på kalaset
Teknikprylar är kul men kan lätt bli dyrt, dessutom finns det många prylar vi gärna vill ha någon gång men inte använder så ofta. Därför är det en smart och hållbar idé att hyra.
Appen Hygglo är mellanhanden mellan privatpersoner som vill hyra ut sina grejer till varandra på ett säkert och smidigt sätt. I appen kan du hitta allt från verktyg till husbilar. För barnkalaset är det ett perfekt ställe att leta efter en oväntad och kul maskin att förgylla festen med.
Läs mer
Lagningslappar för trasiga byxknän
En påse roliga motiv att fixa favoriterna
Trasiga kläder är vardag för alla småbarnsföräldrar: byxor vars knän går sönder på en kaffekvart, tröjor som får hål efter en lekparksdag och t-shirts som blir nerstänkta med målarfärg. Och det finns roligare saker att göra än att köpa nytt stup i kvarten, precis som att de allra flesta barn har sina favoritplagg, som än hur trasiga de är, kan vara svåra att göra sig av med.
De allra flesta barn har sina favoritplagg, hur trasiga de än är.
Lagningslappar med skojiga motiv att enkelt fästa med ett strykjärn löser allt detta. Plocka ihop ett gäng på närmaste sybehörsaffär och paketera fint!
Läs mer
Framtidens glassmakare
Ge bort glassformar
Alla gillar glass eller hur! Ge bort glassformar så kommer födelsedagsbarnet få inte bara goda glassar med mindre socker och luft utan också glassar som minskat matsvinnet.
Bruna bananer, saftslattar, lite yoghurt längts ner i paketet, stötta och mosiga bär eller blåbär som börjat torka. Det här är bara några exempel, alla bär och frukter går att frysa till glass. Vill barnet ha lite sötare glassar, smaksätt med lite honung. För mer syra pressa ner lite limesaft. Låt födelsedagsbarnet smaka sig fram till vilka smaker hen vill fylla glassformarna med. Skulle glasspinnarna gå sönder, stick ner halverad grillpinne eller sugrör i papper som pinne.
Läs mer
En återbrukad träleksak
Att plastbanta är modernt. Tur då att man kan köpa jättefina återbrukade träleksaker för små belopp. Allt från sprattel-elefanter till tåg med vagnar, diverse djur eller pussel.
Men håll lite koll på om det är riktigt gamla leksaker från 1950- och 60-talen. Det har pratats om farliga ingredienser i de äldre färgerna som användes. Så kanske är äkta retroleksaker mer till lyst och för att ge stämning i barnkammaren. Att hitta träleksaker som inte är så väldigt gamla i second hand-butik eller hos välgörenhetsorganisationer är däremot ingen konst. För att inte tala om alla fynd man kan göra på kvartersloppisar där föräldrar närmast skänker bort leksaker som barnen har tröttnat på.
Läs mer
Pysselpåse att försjunka i
Garn, knappar, tygbitar och annat
En riktigt bra pysselpåse sätter du lättast ihop genom att djupdyka på närmaste second hand-butik eller hemma i dina egna gömmor:
- Garnnystan
- Tofsar, fransar
- Knappar
- Band
- Broderigarn
- Pärlor
- Tygbitar
Läs mer
- Tips från
- Alla
- Carl-Henric
- Johanna
- Malin
Gå bort-present
En vacker kopp i porslin
Några av de mest uppskattade och eftersökta presenter som finns är äldre tekoppar som funkar lika bra som kaffekoppar med dagens mått.
Allt från blomgulliga 1800-talskoppar till lustigt fulsnygga vintagemodeller är populära.
Allt från blomgulliga 1800-talskoppar till lustigt fulsnygga vintagemodeller är populära. En uppskattad och kul present som inte behöver kosta en förmögenhet. Även om det så klart finns extra lyxiga varianter även inom denna kategori. Vill man greja till presenten lite extra kan man köpa med ett paket färskmalet ekologiskt och rättvisemärkt kaffe. Vem blir inte drömsk av en sådan doftande gåva?
TIPS! Köp med ett paket färskmalet ekologiskt och rättvisemärkt kaffe till koppen
Grönt är skönt och gott!
Buketter av grönsaker, örter och frukter
Bind buketter av grönsaker, örter och frukter, och mottagaren har härliga råvaror till morgondagens middag.
Fint i alla buketter är örter – plocka så du får så långa stjälkar som möjligt. Blanda persilja, dill, gräslök och oregano gärna när de blommar. Basilika, libbsticka, salvia – ja allt går att använda och är lätt för den som får buketten att ta tillvara på.
Jag gillar också att använda knippmorötter eller knippbetor, dela på hälften och använd blasten och själva rotfrukterna i buketten. Använd helst ekologiska rotfrukter med blast, de hittar du i säsong i den vanliga livsmedelsbutiken.
Läs mer
Precis som med vanliga blombuketter ska grönsakerna ges nya snittytor och ställas i kallt vatten.
Kökshandduk och blomma
Hemvävd handduk med din favoritstickling
Om du någon gång har jämfört en ärvd hemvävd kökshandduk med en nyköpt så vet du - skillnaden i kvalitet är enorm!
De absolut härligaste kökshanddukarna i bäst kvalitet hittar du därför på auktioner och loppisar. Ofta med vackra monogram broderade och inte sällan med ett stiligt mönster invävt. Och vad är väl härligare än att ge bort endast det allra bästa i present? För ja, en kökshandduk från 1900-talets första halva, det är kökstextiliernas klass 1. Så enkelt är det.
Läs mer
Antik keramikskål med något gott i
Även om man är bortbjuden kan man ha med sig något ätbart. Eller hur? Är det hembakat brukar det vara extra uppskattat. Kanske har man nyss bakat surdegsfrallor eller kanelbullar?
Alla blir glada av att få något som tillverkats med kärlek av givaren. Att köpa en hundraårig vackert glaserad keramikskål att överräcka godsakerna i kostar nästan ingenting och den fylls enkelt med eko-frukt, egenhändigt plockade vinbär från trädgården eller andra godsaker. Gott, enkelt och uppskattat. Mer miljövänligt kan det knappast bli. Keramikskålen kan sedan få fortsatt liv hemma hos mottagaren i form av exempelvis salladsskål, fruktskål eller vackert blickfång i köket.
Mer miljövänligt kan det knappast bli.
Närproducerad honung på burk
Sött är gott och honungen har så många användningsområden till teet, till granolan, till yoghurten och till bakningen. Naturell som smaksatt.
Förutom att ge bort en burk med något gott, gör vi oss själva också en stor tjänst. Vi måste helt enkelt vara med att stötta biodlarna annars kommer vi inom kort att inte ha lika stor biologisk mångfald. Var tredje tugga mat vi äter är resultatet av pollinering och bina är våra viktigaste pollinatörer. När bina besöker blommorna sprider de pollen och hjälper växterna att bilda frukter och frön.
Men vi behöver fler bin, genom att köpa honungen bidrar vi med finansiella möjligheter till biodlarna.
Läs mer
- Tips från
- Alla
- Carl-Henric
- Johanna
- Malin
- Elin
Bröllop & student
Fira din älskade med hållbarhet och stil
Okej, handen på hjärtat, visst är det underbart med ”äkta” smycken. Och bäst är de antika smyckena, loppisbijouterier och fyndat vintageglitter. Så länge de finns kvar på andrahandsmarknaden är deras miljöpåverkan närmast obefintlig.
Allt behöver inte vara glimmande guld och gnistrande diamanter. Bijouterier från loppisar kan också vara underbart. Var bara noggrann med att undersöka om det saknas stenar, om låset är trasigt på det ljuvliga strasshalsbandet eller om stiften är borta på de läckra örhängena. Skadorna är sällan värda att laga. Regeln gäller såklart även för ett pärlhalsband med guldlås eller ett par manschettknappar i silver. Där kan däremot en guldsmed göra underverk om man behöver förminska en ring eller byta ett lås. Att låta guldsmeden göra om de där ärvda smyckena som aldrig används kan också vara en fin idé.
Att leta efter samma sak som alla andra ger sällan en bra konsumtionsmiljö.
Läs mer
Nyskördat, javisst!
Prenumeration på nyskördade grönsaker från lokal bonde
- Grönsaksprenumeration
- Andelsjordbruk
- Hemmaodlingsutrustning
Tänk att kunna ge bort grunden till varje måltid, nyskördade grönsaker året runt. Från första primören till sista kålroten från lokala odlare. Det finns många olika varianter att välja mellan: en prenumeration på ekologiska grönsaker från lokala jordbruk eller stadsodlingar eller att ge bort en alldeles egen del i ett andelsjordbruk. Detta är verkligen en present för alla!
Läs mer
Ge studenten en begagnad laptop som känns som ny
Rekonditionering ger gamla datorer nytt liv
Många unga har i dag en laptop via sin gymnasieskola men efter studenten är det dags att träda in i vuxenlivet och skaffa en egen dator.
Det gör en laptop till en perfekt studentpresent! Men nytillverkning av teknikprylar har enorm påverkan på miljön, därför är det mycket bättre att köpa begagnat.
Det finns idag många företag som jobbar med att rekonditionera begagnade datorer, vilket innebär att de kollas över, rensas, lagas och fräschas upp för att kännas så gott som nya. Du får dessutom ångerrätt och garanti precis som vid ett ny-köp.
Läs mer
Kristallvaser och skålar
Många moderna hem saknar vaser. Visst är det underligt? Hur många gånger hör man inte någon ondgöra sig över att de inte har något bra att sätta blommorna i vid stora fester och högtidsdagar?
För trettio år sedan fanns de i överflöd hos de flesta, vaserna. Och vilken kvalitet sedan! Vaser och skålar i kristall är fina exempel på den design och höga kvalitet som gjorde den svenska glasindustrin världsberömd under 1900-talet. Det finns än så länge nästan outsinliga mängder vackra vaser och skålar att fynda. Från några tior på loppisar upp till många tusentals kronor på antikmässor. Leta runt och tjusas av valmöjligheterna. Kristallvaser och skålar är dessutom snygga att kombinera i grupp.
Använd fantasin och njut av att ge bort design i världsklass.
Vässade kunskaper inom grön matlagning
Ge bort en vegetarisk matlagningskurs
De flesta av oss har inte fem olika recept med rotselleri som huvudingrediens och vet inte ens hur majrova, fänkål eller shimejsvamp ser ut. Tänk då så mycket det finnas att lära och så många nya smaker att uppleva!
Det är inte så konstigt att vi generellt inte är lika bra på grön matlagning som vår mer traditionella kost där köttet är huvudingrediensen. De flesta av oss är uppvuxna med husmanskost och i skolmatsalen serverades det mest rivna morötter och pizzasallad. Men nu kan du ge bort alla dessa nya smakupplevelser!
Läs mer
En vacker sylåda med livets nödvändigheter
Sytråd, nålar, måttband och annat bra-att-ha
En rejält bra utrustad sylåda är något som bör finnas i varje hem – och det oavsett sykunskaper eller ambitionsnivå.
En snygg sylåda som kvalificerar sig som inredningsdetalj och därmed får stå framme ökar dessutom sannolikheten för att den ska användas ofta. Satsa därför på ett rejält vackert syskrin, och fyll den med bra innehåll. På loppis är det rätt lätt att hitta stiliga sylådor i trä – och inte alltför sällan är de också redan välfyllda!
Läs mer
Silver-, nysilver- eller tennskål
Att köpa modernt nytillverkat silver är dyrt. Dessutom är kvaliteten generellt sämre.
Specialdesignade föremål som varit i produktion under flera decennier väger oftast mindre i dag, alltså innehåller de mindre silver, än de gjorde när de designades och började tillverkas. Men de är ändå dyrare. En äldre silverskål är mer beständig och vacker. Dyrare än något tillverkat i nysilver, ja, men väldigt prisvärt. För en annan plånbok kan en skål i nysilver eller tenn vara minst lika vacker och de äldre föremålen håller mycket hög kvalitet.
Det viktiga är att föremålet är användbart på något vis. Ingen vill ha dammsamlare i skåpen.
Läs mer
Accessoarer att älska hela livet
Scarf, smycke, klocka eller plånbok
En klassisk present för speciella tillfällen som student, examen eller bröllop är utan tvekan ett lite dyrare smycke eller klocka.
Ja, något att bära med sig dagligen som ett minne av det speciella tillfället. Och second hand går det att hitta de rejält bästa, mest unika och genomtänkta grejerna. En guldgruva för klassisk design från dyrare kvalitetsmärken helt enkelt!
Fina gåvor att ge bort:
- Smycken i guld, silver och/eller med ädelstenar
- Armbandsur
- Sidenscarf
- Väska eller plånbok i läder
Läs mer
- Alla
- Carl-Henric
- Johanna
- Malin
- Elin
Julklappar
Återbrukade dessertbestick
– för en riktigt god jul
Ingen har väl missat att butikerna återigen säljer dessertbestick, och att dessertgaffeln till och med ingår i många bestickset? Men vill du ge bort kvalitet och bestick som bär en historia, kanske till och med en själ, så hittar du dessa små skatter för en blygsam näve småslantar i loppislådor runt om i landet.
Kanske är det för att vi lever i oroliga tider, med krig runt hörnet och klimathot utanför dörren, som vi söker det traditionella och det beprövade. Vi vill fylla våra hem med liv, glädje, skratt och kära återseenden. Laga små smaksensationer och servera med de finaste besticken på det finaste porslinet. Och visst blir dessertgafflarna en vacker julgåva, speciellt om de är återbrukade och valda med kärlek och omsorg.
Läs mer
Julbuketten ska vara grön!
Julbuketter och julgrupper av kålsorter, rotfrukter och frukter
Bind buketter av kålsorter, rotfrukter och frukter och mottagaren har härliga vegetariska godsaker till julbordet.
Fint i alla julbuketter är det som växer i säsong – kål av alla sorter passar perfekt. Svartkål, grönkål och brysselkål på stam! Det finns sällan i livsmedelsbutiken på stam med blast men går utmärkt att be frukt- och gröntpersonalen att ta hem från grönsaksgrossisten.
Tycker du att det är svårt att binda en bukett? Gör en julgrupp i korg!
Läs mer
En retro spelkonsol är kul och bidrar till gemenskap
Återupptäck dina barndomsfavoriter
Bjud någon i din närhet på ett äventyr i de pixliga världarna av dåtidens TV-spel i jul.
Även fast TV-spel i dag utvecklats långt finns det fortfarande ett stort intresse för old school-spel som Super Mario Bros, Tetris och Zelda. Förutom att det väcker gamla minnen till liv hos vissa lite äldre så blir det också något kul att utforska tillsammans med den yngre generationen.
Att köpa begagnat är bättre än att köpa nytt
Läs mer
Antika ljusstakar
Man kan aldrig ha för många fina ljusstakar då vi lever i ett land som är mörkt stora delar av året. Välj helst äldre ljusstakar som finns att hitta i många varianter, material och prisklasser i antikaffär eller på kvartersloppis.
Botanisera bland modellerna och förförs av variations-rikedomen. Oavsett om du väljer ett par eller en ensam ljusstake blir det en gåva med lång hållbarhet. Glöm inte att kolla lite extra om ljusstaken är allt för sned eller alldeles för skadad. En skavank är ofta kostsam att åtgärda, så leta efter något som inte behöver repareras innan det ska ges bort. Men lite slitage gör inget. Kanske ger det till och med karaktär. Inom antikbranschen kallar vi det ”patina” och den ger ibland mer värde än om något är tillsnyggat och allt för putsat.
Läs mer
Ett lyxigt second hand-plagg
Fin vintage, dyrare märken och härliga material
Den allra lyxigaste presenten brukar vara det vi längtar efter men aldrig kanske unnar oss själva.
Och kläder från dyrare märken och i rejält bra kvalitet brukar vara exakt det - och därmed en bra julklapp!
Den allra lyxigaste presenten brukar vara det vi längtar efter men aldrig kanske unnar oss själva.
Läs mer
Syrade grönsaker för godare middagar
En julklapp med lång hållbarhet
- Starta 8 veckor innan julafton.
- Kål och rotfrukter passar bra att syra.
- Vid tidsbrist går det bra att pickla istället.
Ett bra sätt att ta tillvara på grönsakerna är att syra dem, speciellt all kål och rotfrukter som är i säsong under vintern. De syrade grönsakerna ger resterna av julskinka, rullsylta, och lax det där extra lyftet så det blir lättare att äta upp all julmat. Kom bara ihåg att börja i tid med din julklapp! Nedan följer ett recept som är enkelt att göra men kräver sin tid i burken. Är man mer otålig kan man pickla eller snabbsyra vinterns grönsaker i en 1-2-3 lag.
Läs mer
Satsa på mer hållbara hårda paket – ge bort en rekonditionerad smartphone eller surfplatta
Öka kvalitén på skärmtiden i jul
En smartphone eller surfplatta är något av en önskeklapp för de flesta i familjen, från lillebror till gammelmormor, att använda för spel, surf, streaming och umgänge med släkt och vänner.
Att köpa det senaste är inte bara dyrt utan bidrar också med stor belastning på miljön.
Samtidigt kan det kännas lite osäkert att köpa begagnade teknikprylar av privatpersoner. Då är det tur att det idag finns flera butiker på nätet som säljer rekonditionerade smartphones och surfplattor!
Läs mer
Framkallat foto i vintageram
Leta efter en fin gammal ram, de finns att hitta på varenda loppis, och leta fram ett fint kort på mobilen eller datorn.
Gör dig omaket att framkalla det i närmaste print-shop och för en hundralapp eller mindre har du gjort en beständigt och vacker julklapp. Man blir överraskad av hur glad någon blir av ett riktigt foto i dag. Vill man lyxa till det finns det exklusivare ramar på auktion och i antikaffären.
På loppisar och second hand-butiker kan man hitta jättefina äldre ramar för ett par tior.
Läs mer
Presentkort på lagningar
Ge bort en skomakare eller skräddare
Vi har alla saker liggande hemma som sett bättre dagar.
Kanske är det favoritjeansen, skönaste tröjan eller finaste läderskorna som är trasiga? Men många av oss har (av någon märklig anledning?!) svårt att komma till skott med att laga. Kanske är det för svårt att göra själv eller så känns det bara jobbigt, tråkigt eller tidskrävande? Oavsett anledning, så är en rejält bra julklapp att hjälpa till med detta!
Läs mer
Att skänka andra en tanke
Gåvopaket från en välgörenhetsorganisation
Julen är frosseri på så många vis. Inte minst vad det gäller alla fester och middagar vi går på under, innan och efter julen. Medan vuxna och barn på andra platser flyr undan krig och svält och inte har tillgång till varken mat eller vatten. Den känslan av obalans blir många extra medvetna om just under julhelgen och uppskattar en gåva till de som har det svårt istället för en julklapp till sig själv.
Ge bort en julklapp som definitivt inte kommer hamna på soptippen
Läs mer
Presentproffsen




Carl-Henric Malmgren
Som barn fick jag lära mig att inte slänga saker i onödan. Tänka över varje köp. Äldre saker var bättre än nytillverkat. Steget att verka inom antikvärlden var alltså inte långt.
Att dela med mig av kunskap och tips på www.malmgrenantiques.com ser jag som ett sätt att sprida tankar kring äldre föremål till fler än de redan frälsta.
I dag är konceptet återbruk väldigt uppmärksammat. Det har fått en bred innebörd då vi tvingas tänka till kring konsumtion. Återbruk är inte enbart att ta ansvar för miljö och omvärld. Det blir snarare en positiv bieffekt.
Äldre föremål var tillverkade för att kunna slitas på i hundratals år. Man arbetade med en kvalitet som de flesta moderna producenter struntar i av kostnadsskäl. En hantverkare år 1800 frågade sig hur man bäst gick till väga för att skapa en produkt som skulle hålla länge. Dagens frågeställning för producenter av billiga varor är snarare hur de kan tillverka en snygg produkt som inte håller längre än garantin tillåter. Inställningen går igen hos moderna tillverkare av allt från porslin till ljusstakar. Genom att välja mer vintage, antikviteter och second hand när vi konsumerar kan vi tillsammans vända trenden.
Följ Carl Henric på: Malmgren Antiques och Instagram

Johanna Nilsson
Jag är föreläsare, författare och influencer med fokus på hållbart mode – ja, slow fashion är det jag ägnar min mesta vakna tid åt sedan många år tillbaka. Och för mig är detta en rättvisefråga.
Jag tycker helt enkelt inte att det som är mitt största intresse i livet, kläder, ska få ske på bekostnad av någon eller något annat. Varken miljön, klimatet eller människorna i produktionen. Ett vackert plagg kan bara vackert om exakt hela kedjan är det! Och det är därför jag arbetar med att inspirera, peppa och visa på hur härligt ett hållbarare och klimatsmartare modetänk är!
2019 blev jag utsedd till Sveriges Second Hand Profil, ett pris som delas ut av Erikshjälpen. Och du hittar mig och allt det jag älskar att prata om här:
Blogg: Slowfashion.nu
Podcast: Slowfashion
Bok: Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode (tillsammans med Jennie Johansson. Ordfront förlag 2016)
Instagram: @johannanswe
Jag är också en av tre initiativtagare till nätverket Klimatklubben – som sedan starten oktober 2018 har växt till en maktfaktor inom den svenska klimatrörelsen, med över 32 000 följare på Instagram och 16 500 medlemmar på Facebook.

Malin Broman
Jag är kock, kreatör, skribent och matstylist med fokus på lokala råvaror och matlagning från grunden för att ta tillvara på så mycket som möjligt av det som växer runt oss.
Mat och dryck är min passion, men det är också något som vi slösar oerhört mycket med. Ofta på grund av okunskap och tidsbrist. Många vet helt enkelt inte att hela purjolöken ska användas eller att de brunfläckiga champinjonerna har mer smak. Viktigast är att hitta glädjen i matlagningen, då är det alltid mycket lättar att ta sig till sig den kunskap som behövs för att bli en smartare matlagare. Matglädjen och kunskapen har alltid varit viktigt för mig, i rollen som tidigare chefredaktör för Mat & Vänner eller som ledare för Gastrokollo. Varje sommar anordnar jag Gastrokollo där barnen får lära sig att tillaga rödbetsblast, filea fisk eller att det inte är något fel på den skrumpna paprikan.
Matglädjen, kunskapen och vurmen för den lokala och hållbara matlagningen har gett mig utmärkelser som Årets Gastronomiska Medieprofil i Skåneland av Skåneländska gastronomiska akademien samt Årets Matambassadör i Höganäs. Samt tagit plats i som jurymedlem i Skånes Bästa och Skånska Gastronomipriset.
Här hittar du mer om mig: Instagram och malinbroman.se

Elin Häggberg
Jag är teknikbloggare, journalist och föreläsare och fokuserar på att utbilda och inspirera för att du ska få ett enklare och roligare digitalt liv. Det gör jag på min blogg Teknifik, på sociala medier, i min Youtube-kanal, i radio, TV och föreläsningar.
Det är många idag som tycker det här med teknik kan vara lite krångligt och svårt, något som ger mycket stress i vardagen. Så ska det inte vara, tycker jag! Teknik ska vara hjälpsamma verktyg som bidrar med något bra och hjälper oss förverkliga våra idéer, göra kul grejer och leva lite smartare liv.
När det kommer till hållbarhet har teknikbranschen fortfarande mycket att göra, det är svårt att hitta hållbara alternativ i teknikprylarnas värld. Dessutom finns det en stor hets kring att köpa det nyaste – och nya modeller släpps varje år. Jag försöker bidra till förändring genom att ge tips på hur man kan tänka mer hållbart kring sin teknik: få den att hålla längre, köpa begagnat och göra väl övervägda och genomtänkta ny-köp.
Mina kanaler riktar sig till den vanlige konsumenten såväl som tekniknörden och är skrivna på ett sätt så att alla ska kunna hänga med. Du hittar mig här:
Blogg: Teknifik.se
Instagram: @teknifik
Youtube: teknifik

Testa om din present är hållbar! Fem enkla tips.
Den minst hållbara presenten är den som aldrig kommer till användning utan direkt blir till avfall. Något som alltid används är förbrukningsvaror, och det finns ofta många favoriter och produkter som man inte unnar sig så ofta.
Kolla alltid med mottagaren vad hen har behov av eller önskar sig. Ofta känner vi personen vi ska ge bort till, vad tycker vederbörande om och får användning för? Man kan inte få för mycket av sådant som används ofta. Eller varför inte bidra med något till middagsbjudningen istället för ljuslyktor eller blommor, t.ex. delar till servisen eller ta ansvaret för att köpa vinet till huvudrätten.
Om det finns valmöjligheter kan man välja den produkt som är gjord i ett mer hållbart
material eller har högre kvalitet. Ekologiskt och närproducerat bidrar till minskad klimatpåverkan jämfört med en liknande produkt som inte är det. En produkt av högre kvalitet som håller längre kan återbrukas och en produkt med få blandade material kan ofta återvinnas.
En hållbar present är något som inte behöver produceras, och alltså inte belastar miljön alls då den redan finns. En present som är återbrukad är ofta hållbar ur många aspekter; socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Äldre produkter håller ofta hög kvalitet, och det kan finns en intressant historia och är något unikt som ingen annan har. Vintage och retro kan även vara lyx och mode.
Det finns inget så värdefullt att ge bort som din egen tid eller eftertanke. Prylar är inte allt. Kan du ge bort dig själv, d.v.s. din tid i present? Alternativt något som har krävt din tid och eftertanke att göra? Våga sticka ut och ge bort något du har i hemmet som du har haft stor användning för men har använt klart, eller något du själv inte behöver men vet kan bli en uppskattad gåva till någon annan. Eller varför inte ge bort att du skänkt pengar till någon som behöver det.
Artiklar om hållbarhet
Materialens miljöpåverkan
Rustan Nilsson är miljöpedagog på Sysav och håller föreläsningar om cirkulär ekonomi, materialval och produktdesign. Läs om han syn på hållbara presenter och hur de kan designas för återvinning och återbruk.
Läs om materialens påverkanKonsumtionskulturens problem
Carys Egan-Wyer är konsumtionsforskare vid Företagsekonomiska institutionen på Lunds universitet. Läs om den problematiska konsumtionskulturen och vad du kan göra för att förändra den.
Läs om konsumtionskulturens problemSå blir smycket en hållbar juvel
Smycken har i alla tider använts för att göra oss vackra, visa vår personlighet och representera milstolpar i livet. Samtidigt innebär gruvdriften och smyckestillverkning stora utsläpp av miljögifter, hälsofarliga arbetsförhållanden och kränkningar av mänskliga...
Läs om hållbar smyckestillverknings påverkanLadda ner ditt Nej till onödig grej-kit

Dags att fira? Gör det hållbart!
Nu kan du ladda ner ditt eget Nej till onödig grej-kit och slippa hyllvärmare i paketen. Det blir en win-win-win! För vår jord, för dig och för dina nära och kära som slipper slösa pengar på onödiga grejer. Hurra hurra hurra (hurra)!
Vad du kan använda kitet till
- Inbjudan som kan skickas digitalt eller skrivas ut
- Emblem på din blogg eller profilbild (PNG)
- Emblem som rörlig GIF med texten "Jag säger..." att skicka i valfritt meddelande
- Textfomulering du kan använda på en inbjudan
Vi som står bakom initiativet
Sysav har tillsammans med sina ägarkommuner tagit fram den här sidan för att inspirera och informera om hur vi kan tänka nytt och mer hållbart kring presenter. Vårt uppdrag är att minska avfallet enligt avfallshierarkin genom att undvika onödig konsumtion, öka återbruket och återvinningen.
















Ställ fråga, lämna synpunkt, gör felanmälan
Kontakt gällande "Hållbara presenter"
Kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30
Kundservice företag
Vardagar kl 8-16.30
040-635 18 00
kundservice@sysav.se
Växel
040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10
Adress
Spillepengsgatan 13
202 13 Malmö
Hitta till oss