Textil

Varje år köper varje svensk ungefär 13 kilo textilier. Drygt hälften, ca 8 kilo, läggs i soppåsen när ägaren inte längre vill ha det. Hur kan man göra för att konsumera textil på ett mer hållbart sätt?

Siptex ska öka materialåtervinningen av textil

Sysav deltar i Vinnova-finansierade projektet SIPTex vars syfte är att öka materialåtervinningen av textil. Och bidra till att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Ett av målen med SIPTex är att bidra till en större marknad för kvalitetssäkrade recyclingprodukter. För att skapa ett cirkulärt kretslopp för textil globalt krävs investeringar och samarbete mellan både producenter, sorterare och materialåtervinnare. I projektet deltar stora svenska textil-, mode- och möbelföretag, kommuner, välgörenhetsorganisationer, forskningsinstitut och myndigheter.

Läs mer om projektet 

Four fit challenge

Four Fit Challenge

Fyra plagg. I en vecka

Ut med det gamla och in med det nya. Inför varje säsong är det lätt att gå bananas på en ny garderob. Utmana dig att använda all kreativitet du har för att starta säsongen med en Four Fit Challenge! Tänk nytt! Eller ja, återanvändning överhuvudtaget, bloppisar, lyxloppisar, swop shops och klädbytarpartyn.

Utmana dig själv att tänka mer hållbart kring mode. Återanvänd det du redan har och tänk igenom dina inköp. Shoppa och klä dig mer klimatsmart helt enkelt!

www.fourfitchallenge.se

Priset för prylarna Dina jeans, dina skor och miljön

Hållbara jeans

Bomull är favoriten i våra kläder och används i våra älskade jeans. Vi skulle göra miljön en stor tjänst om alla jeans syddes av ekologisk bomull och dessutom kunde återvinnas när man inte längre ville ha dem. Riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Från det att bomullen plockats till det att du provar jeansen i butiken har det gått åt 11 000 liter vatten. 

Produktionen av alla sorters bomullstyger skapar stora mängder avfall. Alltifrån kemikalier som används i färgerier och väverier till gruvavfall vid anrikning av metaller, samt stora kvantiteter avloppsvatten.

Väljer vi ekologiska jeans det inte går åt lika mycket vatten och energi när man inte använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel i odlingen och i produktionsprocessen. Tyvärr är fortfarande bara 2,5 procent av världens bomullsodlingar ekologiska.

Tumregel för hållbara jeans

Det starka denimtyget slits både av att vi använder våra byxor men också när vi tvättar dem. En bra tumregel är därför att tvätta så sällan som möjligt och på låg temperatur (40 istället för 60 grader). Går det hål är det lätt att laga. I Sysavs syskola visar designern Helle Robertson hur du kan göra.

Din t-shirt och miljön

Kostnaden för miljön

En ny t-shirt. Den har ett pris i butiken men miljön tar en del av kostnaden. 

En ny t-shirt till helgen för 79 kronor måste man väl kunna unna sig? Men du betalar egentligen bara en del av det verkliga priset för den billiga tröjan. 

I tillverkningen används ofta massor av kemikalier, ofta så mycket som 1 kg för varje kilo bomullstextilSå kostnaderna för miljön är mycket högre.

Mer hållbar läsning