Materialens miljöpåverkan

Det finns mycket att ta hänsyn till när man letar efter en hållbar present. Sysavs miljöpedagog Rustan Nilsson berättar mer om materials miljöpåverkan och hur designen kan styra om en produkt går att återvinna eller inte.

Visst är det härligt att få och ge presenter, men att köpa en onödig grej, bara för att man känner att man måste ge något är dåligt för både dig, mottagaren och för miljön.

Det spelar ingen roll hur klimatsmart du tänkt kring återvunna material och kvalitet om prylen inte kommer att användas.

– Rustan Nilsson

Hållbara materialval

Material har olika stor miljöbelastning. Det är till exempel generellt sett bättre att välja trä framför plast, eftersom trä är förnyelsebart, medan olja, som plast är gjort av, är en fossil källa som inte är förnyelsebar. Men det kan vara svårt med livscykelanalyser. Det lättaste är titta efter de miljömärkningar som finns som är vägledande till konsumenter.

När man väljer en produkt är det bra att tänka på hela dess livscykel.

Fundera över: Vad händer när mottagaren är klar med produkten? Välj något av bra kvalitet som håller länge och sen kan säljas eller rent av ärvas. Ur återvinningssynpunkt ska man helst välja material som är homogena. Trä kan vi till exempel återvinna på olika sätt, det kan flisas och pressas till spånskivor som kan användas i exempelvis möbler. Är träet däremot integrerat med plast, får man med stor sannolikhet förbränna det, utan att materialet kan gå ett varv i den cirkulära ekonomin.

Är produkten gjord i blandade material, är det bra om materialen går att separera, så man ändå kan materialsortera dem för återvinning.

Fundera också över vad som händer om produkten går sönder? Går den att reparera? Kan man byta ut enstaka delar? Det är en fördel när den som designat produkten sen kan återta den för att återvinna den i slutna loopar. Det finns till exempel mattillverkare som gör industrimattor som kan tas tillbaka in i processen och göras en ny matta av. Här vill vi gärna ge en uppmaning alla designers att tänka hela vägen runt. Ska vi lyckas med ett cirkulärt samhälle, behöver vi designa saker som håller i alla led.

Tillverkningen genererar avfall

Vill man göra hållbara val, är det inte bara vad som händer med produkten när den ska återvinnas som är viktigt, utan produkterna har också olika stor miljöpåverkan under tillverkningsprocessen.

Metall genererar genom gruvbrytningen till exempel väldigt mycket avfall. Sen är metall bra ur perspektivet att det ofta håller länge och kan återvinnas, men man ska veta att metall har en väldigt stor avfallsräkning i produktionen. Textilier har också en stor miljöpåverkan. Länder som till exempel Indien och Bangladesh, som har stor textilindustri, renar ofta inte industrivattnet, utan förgiftar grundvattnet. Gifterna rinner även ut i våra gemensamma hav. Det är svårt att säga vilket material som är bäst, men man behöver förstå att alla material som är jungfruliga, alltså nya och inte återvunna, kostar att ta fram.

Men finns det några hållbara presenter?

Ja, sånt vi verkligen vill ha och behöver och skulle ha köpt ändå. Men jag tycker att vi behöver ändra på hur vi ser på gåvor. Man brukar säga att det är tanken som räknas och det faktum att man visar att "jag tänker på dig" och att vi bryr oss om varandra, det är den största gåvan. Det ska inte handla inte hur många presenter vi ger, eller hur dyra de är. Tänk vad tråkigt om man känner att man inte kan gå på kalas för att man inte har råd att köpa en tillräckligt fin present. Våga ha presentfria kalas! Det är vi tillsammans som sätter normen.