Vad är materialåtervinning?
Materialåtervinning är att göra nya saker av gammalt material.
För en hållbar utveckling spelar materialåtervinning en viktig roll. Genom att materialåtervinna sparar vi på naturens resurser. Istället för att bryta ny malm så återvinner vi konservburkarna i metall till nya produkter som t.ex. en cykel.
På så sätt minskar uttaget av jungfrulig råvara samtidigt som energi sparas och växthusgasutsläpp undviks.
Skillnaden mellan återanvändning och återvinning
Skillnaden mellan återvinning och återanvändning är att återvinning gäller material medan återanvändning är att använda samma produkt fler gånger utan att ändra på den.
När vi materialåtervinner minskar vi mängden nytt material, energianvändning och växthusgasutsläpp.
Återvinning är bättre
Det krävs mindre energi att använda återvunnet material än att ta fram nya råvaror. När ny metall bryts, är det bara en eller några få hundradelar av den upptagna malmen som faktiskt är metall.
Sopsortering
Genom att sortera sina sopor bidrar vi till materialåtervinningen och att färre naturresurser behöver användas.
Sorterade hushållssopor som tex förpackningar av plast, metall, papper, kartong, glas och tidningar lämnas på återvinningsstation eller sorteras direkt hemma i fyrfackskärl.
Producentansvar
Producentansvar innebär att alla som tillverkar, importerar eller säljer varor med producentansvar ska bekosta att de tas omhand på ett miljövänligt sätt.
Producentansvar gäller bland annat på förpackningar, men även bilar och bildäck.
Grovsopor
Sopor som inte får plats i soppåsen där hemma lämnas på någon av landets cirka 600 återvinningscentraler. Grovsopor kan t.ex. vara möbler, gräsklippare, cyklar eller byggmaterial. Sysav har 16 återvinningscentraler i södra Skåne.
Farligt avfall
Farligt avfall materialsorteras och återvinns så långt det är möjligt. Exempel på farligt avfall som delvis återvinns är elektronik, elektriska prylar, småbatterier, bilbatterier, ljuskällor, spillolja och färgburkar.
Det som inte kan återvinnas förstörs på ett säkert sätt. Farligt avfall kan du lämna på en återvinningscentral eller hos Farligt avfall-bilen. Läkemedel ska lämnas till apotek.
Läs mer om farligt avfall och elavfall
Ökat miljömedvetande
Studier visar att om man sopsorterar och på så sätt materialåtervinner, blir man ofta - medvetet eller undermedvetet - mer miljövänlig i alla sina handlingar.
Biologisk återvinning
Kompostering
Kompostering är en form av biologisk återvinning. En kompost är ett ställe eller en behållare där man lägger biologiskt nedbrytbart hushållsavfall eller trädgårdsavfall som ska brytas ned och bli jord.
När park- och trädgårdsavfall komposteras tas all näring och allt organiskt material tillvara, eftersom den färdiga komposten återförs till jorden och kretsloppet på så sätt sluts.
Grönkompost
Sysav tar tillvara park- och trädgårdsavfall genom madrasskompostering.
Läs mer om hur park- och trädgårdsavfall blir kompost
Matavfall
Matavfall kan genom en särskild process bli till biogas och biogödsel. Enkelt förklarat är att man stänger in matavfallet utan syre tills en gas bildats.
Läs mer om hur matavfall blir matavfall biogas och biogödsel
Ställ fråga, lämna synpunkt, gör felanmälan
Kontakt gällande "Materialåtervinning"
Kundservice privat
Vardagar kl 8-16.30
Kundservice företag
Vardagar kl 8-16.30
040-635 18 00
kundservice@sysav.se
Växel
040-635 18 00
Fax: 040-635 18 10
Adress
Spillepengsgatan 13
202 13 Malmö
Hitta till oss