Gå till innehållet

jul 05, 2018 08:00

Nyhet

Så skapar vi världens mest hållbara region

Nyhetsbild: Så skapar vi världens mest hållbara region Under Almedalsveckan tog Sysav chansen att samla politiska representanter för att diskutera hur vi kan skapa världens mest hållbara region.

Under Almedalsveckan tog Sysav chansen att samla politiska representanter för att diskutera hur vi kan skapa världens mest hållbara region.

Under Almedalsveckan tog Sysav chansen att samla politiska representanter för att diskutera hur vi kan skapa världens mest hållbara region. En diskussion som mynnade ut i en rad konkreta tips och inspiration, men också debatt.

Skåne var välrepresenterat på scenen när Sysav bjöd in till seminariet: ”Hur skapar man världens mest hållbara region?”, men Katarina Luhr, Miljöborgarråd (MP) från Stockholm stad slog stolt fast att Stockholm stad brukar räknas som en av de mest hållbara regionerna. Något hon var stolt över men absolut inte nöjd.

– Det är roligt att vi dryga stockholmare får komma här och vara referensram. Stockholm är en ledande stad i världen som jag är ganska stolt över att representera, men vi har ganska mycket att jobba med. I Stockholm har vi fattat ett beslut om att bli fossilbränslefria till 2040 och då ska vi ha noll utsläpp, men då räknar vi inte med vår konsumtion utomlands utan bara de klimatgaser som går ut från Stockholm, sa hon.

Ett inspel som uppskattades av Sysav egen föreläsare och miljöpedagog Rustan Nilsson.

– En hållbar region är en region som tar ansvar också för det som händer utanför regionen. Det är där den största påverkan sker, i produktion för det vi konsumerar. Tyvärr har avfallssortering blivit vår snuttefilt för att kalla oss miljövänliga. Det kommer att publiceras en vetenskaplig rapport som pekar på att vi har det som ursäkt för att bete oss ohållbart i andra saker som flyg och köttkonsumtion.

Att intresset för att leva hållbart finns var alla överens om. Däremot trodde panelen att många saknade kunskapen för att göra det.

– Kunskap och information är en akilleshäl. Vi har inte acceptans ute i samhället för de här frågorna. Vi försöker att informera och kommunicera. I vårt fall handlar det att få folk att testa hållbara fordon. Det går väldigt segt, säger Britt Karlsson-Green, projektledare för GREAT, Region Skåne.

– Det ska vara enkelt att göra rätt och i dag är det inte så. Då växer motståndet, fast alla innerst inne vet att det är rätt, sa Andreas Schönström, kommunalråd med ansvar för miljö och teknik (S) från Malmö.

Rustan Nilsson skickade med ett råd till politikerna på scenen.

– Jag skulle vilja att ambitionsnivån höjs lite när det gäller styrmedel. Det finns många saker vi kan göra. Om vi ska ta en fotbollsreferens så verkar alla springa på bollen i år och den är gjord av plast, men ingen står där passningen borde komma. Jag kan sakna lite mer konkreta förslag på vad vi kan göra. Jag tror också man behöver bli lite bättre på att ta in det entreprenöriella tänkandet som kommer underifrån och ta in de idéerna. Det är i alla fall vår ambition på Sysav.

Tillbaka fick han råd från de andra deltagarna om vad Sysav kunde göra.

– Vi behöver samarbeta inom Sverige och trycka på utåt vad vi vill ha för krav på plast, sa Katarina Luhr.

– Jag skulle önska att Sysav tog initiativ att verkligen samla regionen. Jag kan uppleva i rikspolitiken att Skåne talar med många olika röster, sa Kristina Yngwe, miljöpolitisk talesperson (C).

– Jag vill att ni fortsätter att jobba med biogas, men ett problem i detta är att biogas är väldigt mycket en svensk företeelse just nu. Så mitt råd är att jobba kraftigt nere i Europa och knyta band med de som är lika förtjusta i biogas som vi är, sa Britt Karlsson-Green.

– Jobba med den cirkulära ekonomin ute i bostadsområdena på ett konkret sätt. Det vill säga att se till att allt inte blir skräp utan att det återanvänds, avslutade Andreas Schönström.

Se hela seminariet här.

Medverkande

Erik Herngren, moderator, Kairos Future

Andreas Schönström, kommunalråd med ansvar för miljö och teknik, (S), Malmö

Britt Karlsson-Green, projektledare för GREAT, Region Skåne

Kristina Yngwe, Miljöpolitisk talesperson, (C), Skånemandat

Katarina Luhr, Miljöborgarråd, (MP), Stockholm stad

Rustan Nilsson, föreläsare och miljöpedagog, Sysav