För att öka återvinningen och göra det lättare att göra rätt har Sveriges regering beslutat om nya regler för förpackningsinsamling. Beslutet innebär att landets kommuner tar över ansvaret för insamling av hushållens förpackningar senast den 1 januari 2024. Det blir också krav på att alla hushåll ska få insamling fastighetsnära senast januari 2027.
Senast den 1 januari 2027 ska alla bostäder ha insamling av förpackningar av papper, plast, glas och metall, så kallad fastighetsnära insamling. Det innebär att invånarna ska kunna lämna förpackningar till återvinning nära sitt boende. Utöver detta ska skrymmande förpackningar av papper och plast samlas in på lättillgängliga insamlingsplatser.
Från och med 1 januari 2024 tar Sysav över ansvaret för insamlingen av förpackningar från hushåll via återvinningsstationer och fastighetsnära insamling i Svedala, Lomma och Kävlinge kommun. Sysav kommer även att sköta kundservice för Simrishamn och Tomelilla kommun när det gäller återvinningsstationerna. För de flesta hushåll kommer detta inte innebära några förändringar.
Det är många som vill lämna förpackningar efter julfirandet. Hjälp till att minska nedskräpningen, lämna inte kvar något avfall om behållarna är fulla. Tack för din hjälp!
Sysav tar över ansvaret för återvinningsstationerna (ÅVS)
Från och med årsskiftet tar Sysav över ansvaret för tömning och städning av återvinningsstationerna i Lomma, Svedala och Kävlinge kommun samt kundservice för Tomelilla och Simrishamn kommun gällande återvinningsstationerna. Återvinningsstationerna är de obemannade gröna behållarna som finns för återvinning av förpackningar.
Vill du göra en felanmälan?
Från och med 1 januari gör du felanmälan om det behöver tömmas eller städas via sopor.nu.
Tack för att du sorterar dina förpackningar!
Återvinningsstation (ÅVS): De obemannade återvinningsstationerna är endast till för hushållens förpackningar. Här kan du lämna förpackningar av plast, papper, glas och metall.
Återvinningscentral: På återvinningscentralen kan du lämna saker till återbruk, grovavfall, elektronik, vitvaror och farligt avfall.
Förpackningar: Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara tills det att den används eller är förbrukad. Förpackningar ska sedan sorteras utifrån materialslag som pappersförpackningar, glasförpackningar, plastförpackningar och metallförpackningar.
Om en förpackning består av flera material som inte går att separera sorteras den efter det material som den består mest av. Korkar, lock och andra delar som är lätta att ta av sorteras för sig.
Exempel på sådant som inte är en förpackning är förvaringsaskar till CD-skivor, videokassetter.
Tester visar att många ofta gör de här felen:
Senast uppdaterad 2023-12-22 13:31