"Gör något gott av något gammalt" var utmaningen i Resterkocken - en tävling som engagerade många matintresserade skånska ungdomar i höstas. Idag kom tävlingen på delad andraplats i Bryssel på EWWR Awards.
Resterkocken riktade sig till barn och ungdomar i årskurs 4–9 i södra Skåne och gick ut på att dela sitt bästa matrest-recept som bild, film eller text på resterkocken.se.
- Vi är verkligen glada för andraplatsen och för uppmärksamheten kring en så viktig fråga som matsvinn. Inom EU beräknas det årliga matsvinnet per person ligga på cirka 173 kilo - sammanlagt 88 miljoner ton. Den samlade produktionen och bortskaffningen av detta matsvinn leder bland annat till utsläpp av 170 miljoner ton koldioxid*. Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken. Att öka medvetenheten om hållbarheten på mat och visa att det är enkelt att laga mat på rester är verkligen värt att uppmärksamma, säger Ann Thorén, projektledare Sysav.
Andraplats i hård konkurrens
Under 2017 genomfördes över 13 000 aktiviteter för att minska avfallet i Europa. Resterkocken som togs fram av Sysav och dess 14 ägarkommuner var en av tre finalister i kategorin "Public administration and organisation" och tog delad andraplats i titeln ”Europas bästa projekt”. Första plats togs av Belgien.
Övriga tävlande i kategorin Public administration and organisation:
Bakgrund
”Europa minskar avfallet” är ett EU-projekt som har pågått sista veckan i november sedan 2009. Under veckan anordnas aktiviteter runt om i hela EU.
* http://www.europarl.europa.eu/news/sv/press-room/20170509IPR73930/parlamentet-vill-minska-matsvinnet
Senast uppdaterad 2019-01-07 15:44
Kommunikatör, kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt
"Gör något gott av något gammalt" var utmaningen i tävlingen Resterkocken. Tävlingen engagerade många matintresserade... Läs mer
Mjuk palsternacka och morot blev god grönsaksbiff, bruna bananer och utgången yoghurt blev smarrig smoothie och gamla... Läs mer
Nu lanseras kampanjen Resterkocken, en kreativ och rolig aktivitet som riktar sig till barn och ungdomar i åk 4-9 i... Läs mer