På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

apr 25, 2019 08:00

Pressmeddelande

Våga säg nej till onödig grej

Våga säga nej till en onödig grej - tre experter tipsar om 24 hållbara presenter

Vad är en hållbar present? Och hur undviker jag att ge bort onödiga prylar i gåva? Varför känner jag att jag behöver ge presenter? Nu lanseras initiativet Hållbara presenter; en sajt med tips, inspiration och djupdykningar kring konsumtion och miljöpåverkan.

Alla kan göra något
- Det är viktigt att ändra perspektiv, fundera över konsumtionsmönster och att våga tacka nej till onödig grej. Presenter är bra att börja fundera på, eftersom det är prylintensivt och många gånger ger vi bort onödiga prylar som inte används. Vi vill visa att det gamla är det nya och det återanvändbara är det enda hållbara, säger Jonna Ganslandt, projektledare Sysav.

Experter tipsar om hållbara presenter
Tre experter - personer med ämneskunskap och plattformar att nå ut inom varsitt ämne, tipsar om 24 stycken hållbara presenter för olika tillfällen och högtider. Modeexperten Johanna Nilsson med fokus på hållbarhet tipsar bland annat om bästa secondhandgåvan till barnkalaset, matkreatören Malin Broman tipsar om en ätbar bukett i gå-bort-gåva och antikspecialisten Carl-Henric Malmgren tipsar om hållbara studentpresenter.

Nya tankesätt kring konsumtion
Vad ska man tänka på när det gäller materialval och design för att presenten ska vara hållbar? Vilka presenter är bäst ur ett återvinningsperspektiv? Till vår hjälp har vi: Carys Egan-Wyer, forskare inom företagsekonomi som skriver om konsumtionskulturens problem och Sysavs miljöpedagog Rustan Nilsson skriver om hållbara presenter ur ett återvinningsperspektiv.

Initiativet har tagits fram tillsammans med Sysavs ägarkommuner i syfte att försöka nå målet i Kretsloppsplanen och respektive kommuns avfallsplan om minskade avfallsmängder.

Fakta om Kretsloppsplanen
Kretsloppsplanen är en gemensam plan som Sysav och de 14 ägarkommunerna tar fram tillsammans var femte år. I planen för 2016–2020 finns tre fokusområden: Hållbar konsumtion för minskade avfallsmängder, Hållbar sortering med ökad återvinning och Hållbar hantering för renare miljö. Till dessa finns sammanlagt nio effektmål.

Om oss

Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer.

Vi erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus.

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.

Sysav ägs av 14 kommuner.

Kontaktpersoner

Jonna Ganslandt

Projektledare, kretsloppsplan, avfallshantering och avfallstjänster

Susanna Christensson

Kommunikatör, kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt