Gå till innehållet

feb 05, 2020 14:38

Pressmeddelande

Sysav och Malmö Redhawks samarbetar för att få gamla mobiltelefoner tillbaka in i matchen

Nyhetsbild: Sysav och Malmö Redhawks samarbetar för att få gamla mobiltelefoner tillbaka in i matchen

Två starka lokala aktörer inleder ett samarbete för en av vår tids viktigaste frågor – miljö och hållbarhet. Luren på Returen är ett initiativ där Sysav under Malmö Redhawks hemmamatcher samlar in mobiler till återbruk och återvinning.

-Sysavs vision är att bidra till att skapa världens mest hållbara region, och nyckeln till det är samarbete. Redhawks engagerade fans får nu möjlighet göra en miljöinsats när de går på match. Det är en ny och rolig arena för insamling, säger Peter Engström, vd Sysav.

Sysav strävar efter minskade avfallsmängder, och att så mycket som möjligt ska komma till nytta igen, Att producera en mobiltelefon ger upphov till 86 kilo avfall, fast den färdiga produkten väger bara drygt hundra gram. Det kan vara svårt att se som konsument se den totala mängden avfall som prylar orsakar, eftersom det mesta uppstår i producentledet. Att samla in telefoner för återanvändning och återvinning minskar utsläpp och uttag av naturresurser.

-Vi vill använda kraften och engagemanget hos Malmö Redhawks fans, samarbetspartners och anställda för att göra skillnad. Med Luren på Returen vill vi tillsammans med Sysav inspirera alla runt omkring oss att göra mer miljömedvetna val i vardagen, säger Patrik Sylvegård, VD & Sportchef Malmö Redhawks

Hoppas på tusentals telefoner tillbaka till framtiden

Minst 15 miljoner mobiltelefoner ligger och samlar damm i byrålådor i Sverige. I värsta fall hamnar de fel och slängs i de vanliga soporna. Om telefonerna samlas in kan de antingen fixas till och användas igen, eller återvinnas så att materialen nyttjas. Mobiltelefoner innehåller en rad komponenter som kan återvinnas eller återanvändas som råmaterial vid tillverkning av nya telefoner.

-Luren på Returen är ett sätt att inspirera till ett hållbart tänk. Alla kan göra en insats! Statistiskt sett har de flesta av oss naturresurser hemma som borde in i kretsloppet igen, säger Olof Löfgren, initiativtagare på Sysav. Vi hoppas på att tusentals telefoner ska hitta tillbaka och bli resurser för framtiden.

Fakta: Varför Luren på Returen?

Om vi inte behöver producera lika många nya telefoner kan vi minska både utsläpp och spara på jordens resurser.

En mobiltelefon väger ca 150 gram men ger upphov till 86 kilo avfall under tillverkningen. Mycket av det är gruvavfall, som uppstår vid brytningen av alla metaller som behövs i kretskorten. Mobiltelefoner består av en mängd olika material, som plast, koppar, aluminium, men också tantal, volfram, tenn och guld. Dessa mineraler utvinns ofta under mycket dåliga förhållanden i konfliktområden.

Alla intäkter som tillfaller Sysav för återvinning kommer oavkortat att skänkas till välgörenhetsorganisationen Help@Hand, som bland annat ser till att fler barn får gå i skolan.

Läs mer på sysav.se/lurenpareturen


Om Malmö Redhawks

Malmö Redhawks bedriver en bredd- och elitverksamhet inom ishockey. Vi vill genom vår verksamhet bidra till en bättre och mer attraktiv Malmöregion och har som vision att på samtliga plan erbjuda Sveriges bästa hockeyupplevelse för alla.

Malmö Redhawks är en viktig del i regionens idrottsliv och har som starkt idrottsvarumärke unika möjligheter att tillsammans med engagerade företag bidra positivt även utanför idrottens arena. Vi vill dela med oss av idrottens och ishockeyns positiva kraft och tillsammans med våra samarbetspartners skapa många positiva mervärden i regionen.

Kontaktperson Malmö Redhawks

Jens Hemström
Projekt- & Innovationsansvarig
jens.hemstrom@malmoredhawks.com
0708 11 98 28

Om oss

Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer.

Vi erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus.

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.

Sysav ägs av 14 kommuner.

Relaterade nyheter Pil ned