Gå till innehållet

jan 19, 2018 15:04

Pressmeddelande

Skånsk tävling ska minska matsvinnet i Europa

Nyhetsbild: Skånsk tävling ska minska matsvinnet i Europa Gamla ägg blev monstermuffins. Ett av barnens bästa tips i utmaningen Resterkocken.  Resterkock: Josefine, Åk 6 GUL Gullviksskolan

Gamla ägg blev monstermuffins. Ett av barnens bästa tips i utmaningen Resterkocken. Resterkock: Josefine, Åk 6 GUL Gullviksskolan

Mjuk palsternacka och morot blev grymt goda grönsaksbiffar, bruna bananer och utgången yoghurt blev smarrig smoothie och gamla ägg blev monstermuffins. Det är några av barnens bästa tips i utmaningen Resterkocken. Tävlingen pågick under hösten 2017 och engagerade många matintresserade skånska ungdomar. Nu är Resterkocken ett av två bidrag från Sverige i den internationella tävlingen Europa Minskar Avfallet.

-Fantastiskt kul, säger Ann Thorén, projektledare. Tillsammans med våra 14 ägarkommuner ville vi sätta fokus på hur matsvinnet kan minska och uppmaningen blev att rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och berätta hur man gör ett supersmarrigt mellanmål.

Stort engagemang bland skånska elever
Sammanlagt 109 recept anmäldes till tävlingen som varade under sex veckor och avslutades under Europa Minskar Avfallet-veckan.

Så ska matsvinnet minska ytterligare
Utmaningen med att minska matsvinnet fortsätter. 

- Efter succén med Resterkocken kommer vi att fortsätta utmana elever i skolorna under 2018. Vi vill att fler ska få upp ögonen för hur enkelt det är att minska matsvinnet och få medvetenhet om hur vi sparar både miljö och pengar. Vi utmanar även hela Europa med denna tävling, som är enkel att sprida och inte kräver stora resurser, säger Ann Thorén.

Fakta Europa Minskar Avfallet: ”Europa minskar avfallet” - är ett EU-projekt som har pågått sista veckan i november sedan 2009. Avfall Sverige är nationell samordnare. Under veckan anordnas aktiviteter runt om i hela EU. Inom projektet betonas vikten av att förebygga att avfall uppkommer och att minska halterna av farliga ämnen i avfallet. 2017 pågick över 13 400 aktiviteter i hela Europa under veckan. Projektet fortsätter även 2018, då för tionde gången i rad. EWWR Awards hålls under våren 2018. Tillsammans med vinnare från andra EU-länder kommer de svenska aktiviteterna att tävla om titeln Europas bästa projekt.

Om Resterkocken: Resterkocken är utvalt till att representera Sverige i tävlingen ”Europa Minskar Avfallet-veckan”. Resterkocken är en tävling som riktade sig till barn och ungdomar i årskurs 4-9 i södra Skåne och gick ut på att dela sitt bästa matrest-recept som bild, film eller text på resterkocken.se.

Se alla bidrag på Resterkocken.se

Om oss

Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer.

Vi erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus.

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.

Sysav ägs av 14 kommuner.

Kontaktpersoner

Susanna Christensson

Susanna Christensson

Kommunikatör, kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt

Ann Thorén

Ann Thorén

Projektledare, samarbetsprojekt med Sysavs ägarkommuner