Gå till innehållet

dec 01, 2022 08:00

Pressmeddelande

Så låter du julbordet grönska

Nyhetsbild: Så låter du julbordet grönska Få en stämningsfull, ätbar juldukning med bordsprydnader av broccoli och grönkål i seconhand-fyndade skålar, toppat med röda äpplen. Rosépepparkorn ligger utstrött som extra glitter.

Få en stämningsfull, ätbar juldukning med bordsprydnader av broccoli och grönkål i seconhand-fyndade skålar, toppat med röda äpplen. Rosépepparkorn ligger utstrött som extra glitter.

Pynta julbordet med ätbart säsongsgrönt och bind buketter av kål, rotfrukter och örter och ge bort i jul. Så fixar du enkelt vinterns finaste julprydnader – som du sen kan äta upp.

Istället för att falla i nyproduceratfällan, vill Sysav lyfta hållbara presentalternativ inom kampanjen Hållbara presenter. En av presenterna är den ätbara buketten. Tankesättet går också att ta med sig in i juldukningen. Dekorera julbordet med frukt och grönt, istället för att köpa nytt pynt. Röda vinteräpplen tillsammans med broccoli och grönkål i skålar blir vackra juldekorationer på julbordet och kan sedan ätas upp i en soppa, paj eller sallad till exempel. Duka gärna med second hand-fynd, det finns massor av fina vaser och skålar att köpa återbrukade, om man vill uppdatera sin servis.

Så binder du en ätbar bukett

Lägg grönsaker och rotfrukter omlott och rama in med långa kålblad.

–Vill du använda rödkål för lite extra färg i buketten, skär bitar och fäst på grillpinnar, så kan de ingå i buketten, säger Camilla Leth som bundit buketten. Camilla Leth driver Instagram-kontot @langtansblommor och deltog i utmaningen Minimeringsmästarna 2021/2022.

Det kan det vara bra att slå in buketten i papper om den ska ges bort. Vaxat papper kan du använda flera gånger.

Steg för steg: Så här gör du en ätbar bukett

 1. Lägg grönsaker och rotfrukter omlott och rama in med långa kålblad.
 2. Knyt ett snöre runt stjälkarna i buketten.
 3. Lägg buketten på diagonalen på pappret.
 4. Vik upp den nedre hörnet och vik in sidorna.
 5. Knyt ett snöre runt. Så har du vinterns finaste gå bort-present!

Fint säsongsgrönt i buketten:

 • Grönkål
 • Svartkål
 • Rödkål på pinne
 • Rödbetor
 • Morötter
 • Purjolök
 • Örter med långa stjälkar
 • Broccoli
 • Brysselkålsstock

God grön jul!

Om Hållbara presenter

Sysav har tillsammans med sina ägarkommuner tagit fram en sida för att inspirera och informera om hur vi kan tänka nytt och mer hållbart kring presenter. Vårt uppdrag är att minska avfallet enligt avfallshierarkin genom att undvika onödig konsumtion, öka återbruket och återvinningen.
Fler hållbara presenttips hittar du på: www.hallbarapresenter.se

Sysav är ett miljö- och återvinningsföretag som tar emot, behandlar och återvinner avfall från hushåll och industrier. Sysav skapar värde för samhälle och kunder genom en hållbar resurs- och avfallshantering. Vi återför värdefulla resurser och återvunnen energi och bidrar på så sätt till minskade koldioxidutsläpp och uttag av jungfruliga råvaror. Vi verkar för ett samhälle med cirkulära flöden, hållbar produktion och konsumtion, där onödigt avfall inte uppstår. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer - tillsammans med våra kunder, samarbetspartners och invånarna i våra 14 ägarkommuner.

Kontaktpersoner

Susanna Christensson

Susanna Christensson

Kommunikatör, kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt

Maria Lindman

Maria Lindman

Kommunikatör, content manager