Gå till innehållet

nov 25, 2020 09:26

Pressmeddelande

Rekordmycket doneras till Läkare utan gränser via panten

Nyhetsbild: Rekordmycket doneras till Läkare utan gränser via panten Det pantas rekordmycket i storpantmaskinerna på Sysavs återvinningscentraler. Foto: Apelöga

Det pantas rekordmycket i storpantmaskinerna på Sysavs återvinningscentraler. Foto: Apelöga

Hittills i år har pantautomaterna Pantamera Express på Bunkeflos, Gastelyckans och Norra hamnens återvinningscentraler återvunnit nästan 5,5 miljoner förpackningar. Samtidigt har 216 741 kronor donerats till Läkare utan gränser, vilket är rekord! Gastelyckan i Lund är särskilt bra på att donera pengar.

Under 2020 har många hittat till Pantamera Express. Mellan januari och oktober har 54 procent fler burkar och flaskor pantats nationellt sett i pantmaskinerna än samma period föregående år. Även i de tre pantmaskiner som står på Sysavs återvinningscentraler ser vi en stor ökning. När man pantar kan man välja att donera sin pant - och det har donerats rekordmycket i år.

-Det är spännande att se att vi har samlat in så mycket pengar till Läkare utan gränser. 2019 var Gastelyckans återvinningscentral det mottagningsställe i Sverige där störst andel av kunderna som pantade valde att donera sin pant. Vi är väldigt stolta över att vi tillsammans med Pantamera samt Malmö- och Lundaborna har återvunnit så många förpackningar och att det donerats så mycket pengar. Det är en vinst både för miljön och för välgörande ändamål, säger Patrik Lövgren, områdeschef för Malmös återvinningscentraler på Sysav.

Donera till Musikhjälpen

Mellan den 1 och 20 december kan besökarna även välja att skänka pengar i Pantamera Express till Musikhjälpen. Musikhjälpen pågår mellan den 14-20 december och i år är temat: Ingen människa ska lämnas utan vård.

- Vi ser att många fler pantar i Pantamera Express i år. Förutom att man är utomhus, är det enkelt att hålla avstånd och vara rädda om varandra. Panten är en riktig möjliggörare och vi är stolta att Sysav valt att erbjuda sina besökare möjligheten att skänka sina pantpengar till Musikhjälpen via sina Pantamera Express, säger Carita Classon produktchef på Pantamera.

Fakta om Pantamera Express

Pantamera Express är en stor pantautomat som kan ta emot både PET-flaskor och aluminiumburkar. På bara ett par minuter sorterar och räknar den ett hundratal förpackningar. Under hela 2019 pantades drygt 5,1 miljoner förpackningar och det donerades 194 341 kronor i de tre Pantamera Express som står på Sysavs återvinningscentraler.

Pantamera-maskinerna hittar du på följande av Sysavs återvinningscentraler:

  • Norra Hamnen, Malmö
  • Bunkeflo, Malmö
  • Gastelyckan, Lund 

Sysav är ett miljö- och återvinningsföretag som tar emot, behandlar och återvinner avfall från hushåll och industrier. Sysav skapar värde för samhälle och kunder genom en hållbar resurs- och avfallshantering. Vi återför värdefulla resurser och återvunnen energi och bidrar på så sätt till minskade koldioxidutsläpp och uttag av jungfruliga råvaror. Vi verkar för ett samhälle med cirkulära flöden, hållbar produktion och konsumtion, där onödigt avfall inte uppstår. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer - tillsammans med våra kunder, samarbetspartners och invånarna i våra 14 ägarkommuner.

Relaterade bilder & videos

Kontaktpersoner

Johan Aspegren

Johan Aspegren

Kommunikationschef