Gå till innehållet

dec 16, 2019 07:32

Pressmeddelande

Räddade rester skapade nya rätter

Nyhetsbild: Räddade rester skapade nya rätter Morotsskal blev chips, gamla clementiner lemonad och utgångna varor från den lokala affären blev tre-rättersmiddag.

Morotsskal blev chips, gamla clementiner lemonad och utgångna varor från den lokala affären blev tre-rättersmiddag.

Årets matlagningstävling med fokus på matsvinn - Resterkocken, är avslutad och idag avslöjas vinnarna. Morotsskal blev chips, gamla clementiner lemonad och utgångna varor från den lokala affären blev tre-rättersmiddag.

Totalt kom det in 167 bidrag. Många tävlande har tänkt till kring hållbarhet, hur man avgör hur gammal en matvara är och hur man mest klimatsmart kan använda sina matrester.

Malin Broman, matkreatör, har utsett årets vinnare, klass 7, Skanörs skola, med motiveringen:

-De har inte bara lagat en härlig måltid, de har också involverat butiker och förstått hur man kan förhindra matsvinn redan i butiken. De delar med sig av hur man ska tänka och inte vara rädd för bäst-före-datum. Att de förädlat bland annat bröd och frukt till nya godare rätter ser jag som extra bra då det är några av de råvaror som vi slänger mest av. Med sin kunskap, entusiasm och glädje är de fantastiska Resterkockar.

Första pris är 3 000 kr till klassen och matinspiration med Malin Broman. Övriga vinner presentkort till klassen från Matsmart.se (värde 900 kr)

-Vi är verkligen glada och stolta över vinsten i tävlingen Resterkocken. Det blir en fantastisk bonus till det långsiktiga och viktiga arbete vi gör med att utveckla arbetet kring resurshushållning och hållbarhetstänk. Hemkunskapsämnet handlar om ekonomi, hälsa och miljö. Det handlar om att lära för livet och kunna göra rätt val i vardagen. Dessutom tränar vi entreprenörskap och på så vis får eleverna en naturlig kontakt med verkligheten utanför skolan. Med vinsten känner vi att eleverna fått utdelning för sitt arbete med att vara kreativa i köket och fått ökad medvetenheten kring matsvinn, säger Anna Karlsson, Lärare i hem- och konsumentkunskap, Skanörs skola.

Ett extra omnämnande vill Malin Broman ge till Wilma Sonesson och Lova Rönnmar, Rutsborgskolan 9A/C med receptet Skalchips samt Julia Karev, Uppåkraskolan 5m, med Ostsnacks.

- Att göra något riktigt gott och lättillgängligt som snacks av skal och gammal ost är superbra och gott. Här använder de tävlande sig av ett klassiskt mattrick nämligen att göra något man känner till och tycker är gott - chips och snacks - av rester som man annars slänger. Smart! Dessutom är det svinn som det blir stora mängder av som vi istället äter och njuter av.

Årets hjärtröst-vinnare
Nytt för i år var att det gick att samla in hjärtröster till sitt bidrag. Med hela 2 435 röster vann 6 rätters à la Lindängen hjärtröst-tävlingen. Lindängeskolan klass 9 vinner ett presentkort från Matsmart (värde 900 kr).

Här presenteras de 25 vinnande bidragen i Resterkocken 2019:
www.resterkocken.se


Så här gick tävlingen till: 

Utmaningen var att laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Tävlingen pågick mellan 1 oktober-1 december 2019. Resterkocken återkommer hösten 2020. Barn och unga i årskurs 4–9 tävlade enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept.

Om Resterkocken:
Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken är ett initiativ av Sysav, NSR, LSR och Nårab med ägarkommuner samt Kungsbacka, Svenljunga och Kristianstad kommun. 

Fakta om matsvinn:

  • En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.
  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Om oss

Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer.

Sysav ägs av 14 kommuner.

Kontaktpersoner

Ann Thorén

Ann Thorén

Projektledare, samarbetsprojekt med Sysavs ägarkommuner

Susanna Christensson

Susanna Christensson

Kommunikatör, kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt