På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

nov 21, 2016 08:00

Pressmeddelande

Matolja blir tvål, stearinljus och biodiesel

Häll upp fettet som blir över efter matlagning i en genomskinlig plastflaska och lämna det på återvinningscentralen.

Nu kan du lämna flytande matfett, mat- och frityroljor på Sysavs återvinningscentraler. Matfettet kan då komma till nytta och bli till nya produkter.

Insamlingen, som sker i samarbete med Svensk Fettåtervinning, innebär att det gamla matfettet kan komma till nytta i nya produkter som till exempel tvål, tvättmedel, stearinljus, plast, gummi och biodiesel.

Hur gör man?

- Enklast är att hälla upp oljan som blir över efter matlagning i en genomskinlig plastflaska, berättar Lars Carrick, chef över Sysavs återvinningscentraler. Vänta tills oljan svalnat och häll det genom en tratt, i till exempel en gammal plastflaska.

Om det inte är så mycket fett kan du torka ur stekpannan eller grytan med hushållspapper och lägga det direkt i matavfallet. Fett i fast form, till exempel gammalt smör, läggs också i matavfallet.

Köper du livsmedel som är inlagda i olja, till exempel tonfisk, oliver och soltorkade tomater kan du sila matfettet direkt i flaskan. Spara flaskan och fyll på när det blir olja över. När den är full lämnar du den på din återvinningscentral, på samma ställe som du lämnar Farligt avfall. Backen är märkt Matolja.

- Tänk på att flaskan eller behållaren ska vara genomskinlig och ordentligt stängd, säger Lars. Och du får inte flaskan i retur, vår personal tar hand om den.

Minska risken för stopp

Visst kan matfettet göra susen i matlagningen. Men i avloppet kan det bli stopp. Den vanligaste orsaken till störningar i avloppet är faktiskt matfett som hälls i vasken. Det hjälper inte att spola med varmvatten, då stelnar fettet bara lite med tiden bildas proppar. De energirika avlagringarna i avloppsrören kan också sprida lukt och locka till sig råttor och andra skadedjur. 

Om oss

Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer.

Vi erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus.

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.

Sysav ägs av 14 kommuner.

Relaterade nyheter

Kontaktpersoner

Lars Carrick

tf. Operativ chef

Lars Carrick

tf. Operativ chef