På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

mar 27, 2019 16:52

Pressmeddelande

Lilla Hammar återvinningscentral blir kvar

Lilla Hammar återvinningscentral i Höllviken.

Sysav och Vellinge kommun har under onsdagen haft ett möte för att tillsammans hitta åtgärder för att kunna hålla Lilla Hammar återvinningscentral öppen. Ljuddämpning av containers kan bli ett alternativ, eller att avfallsflöden styrs om från helger till vardagar.

Sedan nyheten gick ut i fredags (22 mars) om att Lilla Hammar återvinningscentral endast kommer ta emot trädgårdsavfall från den 15 april så har både kommunen och Sysav märkt av Vellingebornas starka reaktioner och önskan om att få behålla återvinningscentralen.

Detta har lett till att Sysavs vd, Peter Engström, Martin von Gertten, tekniska nämndens ordförande och Vellinge kommuns kommunstyrelseordförande, Carina Wutzler, idag träffades för att diskutera möjliga lösningar.

-Vi var eniga i att vi måste uppnå bullervillkoren, men att vi gemensamt försöker göra allt vi kan för att finna åtgärder och lösningar som gör att återvinningscentralen kan finnas kvar med så god service som möjligt. Glädjande är också att Lions då kommer att kunna stanna kvar, säger Peter Engström.

Även kommunen är nöjd med utgången av dagens möte, även om inte allt är löst ännu.

-Vi har haft konstruktiva diskussioner idag och vi tittar nu efter lösningar för att tillhandahålla en bra service till våra invånare, vi vill att anläggningen ska kunna hålla öppet, och nu får vi tillsammans titta vidare på hur vi kan anpassa verksamheten, säger Carina Wutzler.

Sysav kommer nu, först och främst, att göra en ny skrivelse till Länsstyrelsen med förslag på olika alternativ som kommer att testas för att hålla bullernivåerna nere. 

Åtgärder som diskuterades på mötet var bland andra ljuddämpande åtgärder när containrarna lastas och lossas, att inte packa eller flytta containrar under helgerna och att hänvisa småföretagare direkt till Bunkeflo och Trelleborgs återvinningscentraler för att minska belastningen. Långsiktigt så ser kommunen på andra möjliga placeringar, tillfälliga eller permanenta.

Vanliga frågor och svar

Varför ändrar Sysav sitt beslut från i fredags?

Reaktionerna från kommuninvånarna har varit starka, och även kommunens reaktioner har varit starka. Vid gemensamt möte har vi försökt tänka utanför boxen, och diskuterat lösningar och kommit fram till olika alternativa vägar.

Vilka åtgärder diskuterades på dagens möte?

  • Ljuddämpande åtgärder när man byter containrar, eventuellt bullerplank.
  • Lösningar som att inte packa eller flytta containrar under helgerna.
  • Att ännu tydligare hänvisa småföretagare till Bunkeflo eller Trelleborgs återvinningscentraler.
  • Alternativa platser
  • Möjligheten att ta emot olika avfall på olika ställen.

Vad innebär det för personalen?

De kommer att kunna jobba kvar.

Kan Lions bli kvar?

Ja, det kan de.

Hur kommer dialogen med Länsstyrelsen att föras?

Sysav kommer att skicka in ett nytt svar till Länsstyrelsen om vilka möjliga åtgärder som identifierats. Därefter avvaktar Sysav nu Länsstyrelsens beslut.

Hur blir öppettiderna?

Mån - tors 11-18

Fred – sönd 9-15

Vad kommer nu att kunna lämnas?

Hushållens grovavfall och farliga avfall kommer att tas emot, precis som idag – men företagare kommer att hänvisas till Bunkeflo återvinningscentral och Trelleborgs avfallsanläggning.

Om oss

Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer.

Vi erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus.

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.

Sysav ägs av 14 kommuner.

Kontaktpersoner

Gunilla Carlsson

Public Affairs & International Relations

Peter Engström

Presskontakt
VD