På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

nov 15, 2013 09:32

Pressmeddelande

Köp inte skräp

Den 16-24 november infaller årets Europa minskar avfallet-vecka. Sysav tillsammans med sina 14 ägarkommuner vill öka kunskapen om hur konsumtion påverkar avfallsmängder och miljö, och har därför lanserat en sajt med information och ett tankeväckande test på kopinteskrap.se.

Avfallsmängderna ökar i en skrämmande takt. Om det fortsätter i nuvarande tempo kommer det globala avfallet att ha ökat med 72% till 2025. För att trenden ska brytas krävs att vi börjar konsumera smartare.

Testet ”Historien om ditt avfall” berättar med siffror på hur mycket ens konsumtion bidrar till avfallsmängderna. Kampanjen är en del av EU-projektet Europa Minskar Avfallet. Avfall Sverige är nationell samordnare.

Mer information om Europa Minskar Avfallet finns på www.minskaavfallet.se .

Sysav tar hand om och behandlar hushållsavfall från 14 kommuner i södra Skåne.

Sysav ägs av de 14 södra kommunerna i Skåne och arbetar tillsammans med kommunerna för en hållbar avfallshantering i regionen. Kommunerna ansvar för insamlingen av hushållsavfallet medan Sysav tar emot och behandlar det, det vill säga nyttiggör så mycket som möjligt.

Sysav har sedan 1974 haft målet att återvinna så mycket avfall som möjligt som material eller energi. Varje typ av avfall behandlas utifrån dess egna förutsättningar och med en kombination av metoder bidrar Sysav till en hållbar avfallshantering.

Om oss

Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, tar emot och behandlar avfall från hushåll, företag och verksamheter i södra Skåne. Genom nångsidighet och bredd kombineras olika metoder och varje avfall tas omhand efter sina egna förutsättningar.

Mer än 90 procent av avfallet åtevinns som olika former av material eller energi. Sysavs mål är att avfall så lång det är möjligt ska komma till nytta. Naturens kretslopp och en miljöriktigt avfallshantering är grundförutsättningar för verksamheten.

Kontaktpersoner

Gunilla Carlsson

Public Affairs & International Relations