Gå till innehållet

dec 15, 2020 09:10

Pressmeddelande

​Julen kastas ut - och hamnar på återvinningscentralen

Nyhetsbild: ​Julen kastas ut - och hamnar på återvinningscentralen Julen kastas ut - vad händer sen? Foto: User_55182/Mostphotos.com

Julen kastas ut - vad händer sen? Foto: User_55182/Mostphotos.com

På återvinningscentralen är det högt tryck i mellandagarna. Mycket ska kastas när julen dansats ut. Men vad slängs? Vad är den vanligaste felsorteringen? Och hur gör man för att inte ge bort julklappar som hamnar här lagom till nästa jul?

I juletid är det fullt upp på återvinningscentralen. Gamla ljusslingor och annan julel, julklappspapper i mängder och förstås julgranar är några av de saker som det slängs mest av när julen gjort sitt.

-Antalet besök beror mycket på väder och vind, men i mellandagarna har vi i regel många besökare. Från och med 2018 har vi öppet även på annandag jul, då vi har ett högt kundtryck i mellandagarna och såg en efterfrågan, säger Patrik Lövgren, områdeschef för Malmös återvinningscentraler på Sysav.

Julgranar slängs med pynt

-Julgranarna börjar komma in i mellandagarna och fortsätter sen en bit in på det nya året. Det är också en av de vanligaste felsorteringarna i juletid – att man slänger granen med pynt och glitter kvar, säger Linda Hellberg administrativ assistent på återvinningsanläggningar, Sysav.
Pyntet ska plockas av innan du slänger granen i trädgårdsavfall. Allra helst ska det förstås återanvändas, mycket talar för att det blir en jul även nästa år.

Julklappspapper med snören kvar är en annan vanlig felsortering. Julklappspappret sorteras som pappersförpackning, medan snöret ska slängas i det vanliga restavfallet. Det är viktigt att snören och julklappspapper inte blandas, eftersom det förstör möjligheterna till återvinning.

Vad är det mest oväntade som kommit in i juletid?

-Det som jag vet har varit lite problem är att besökare vill slänga sin gamla julmat, men vi tar inte emot matavfall på återvinningscentralen, utan det får man slänga i kärlet hemma. Sen vet jag att en återvinningscentral fick in en midsommarstång dagarna innan jul förra året, berättar Linda Hellberg.

Julklappar till återvinningen

En risk är också att tidigare års julklappar snabbt hittar till återvinningscentralen – spikmattor som var roliga tills man kom på att de gör ont, träningsredskap som mest agerat inredningsprylar eller kanske ovälkomna tändstickstavlor av Bodens fästning? Hur gör man för att ge bort något som inte förpassas till återvinningen lagom till nästa jul?

-I år är det ännu svårare att ge hållbara julklappar, eftersom det knappt går att ge upplevelser på grund av pandemin. Men delikatesser eller presentkort på delikatessbutiker kan man till exempel ge, så man kan ha extra mysiga middagar hemma. Ett annat tips är förstås att fynda second hand. Det kan vara svårt att hitta i en stor second hand-affär om man är ovan, ett tips är att googla upp små antikbutiker för att hitta fina klappar, säger Ann Nerlund miljöpedagog på Sysav.

Gör det själv

Intresset för handarbete har ökat i pandemitider när många har tid över och håller sig hemma. Är du lite händig är det här kanske året du ger bort klappar du har gjort själv.

-Själv har jag bär i frysen som jag kommer att koka sylt av och ge bort. Kanske kan du safta, sylta eller pickla något och ge bort? Ett annat tips är att ge julklappar till de som verkligen behöver det. I år är julen extra svår för de ensamma och utsatta, eftersom flera hjälporganisationers gemensamma julfiranden är inställda, säger Ann Nerlund.

Länktips!

Läs allt om hur du firar en hållbar jul

Få fler hållbara julklappstips

Läs mer om vad du ska göra med julgranen

Hur sorteras julresterna? – Här finns hela listan.

Sysav är ett miljö- och återvinningsföretag som tar emot, behandlar och återvinner avfall från hushåll och industrier. Sysav skapar värde för samhälle och kunder genom en hållbar resurs- och avfallshantering. Vi återför värdefulla resurser och återvunnen energi och bidrar på så sätt till minskade koldioxidutsläpp och uttag av jungfruliga råvaror. Vi verkar för ett samhälle med cirkulära flöden, hållbar produktion och konsumtion, där onödigt avfall inte uppstår. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer - tillsammans med våra kunder, samarbetspartners och invånarna i våra 14 ägarkommuner.