Gå till innehållet

dec 09, 2021 07:30

Pressmeddelande

Hållbara teknikklappar i jul

Nyhetsbild: Hållbara teknikklappar i jul

Ny teknik toppar många önskelistor i jul, men det har stor miljöpåverkan. Därför har vi tagit fram förslag på hållbara teknikklappar, med hjälp av teknikbloggaren Elin Häggberg.

Många önskar sig hårda paket i jul. Surfplattor, smartphones, hörlurar, smartwatches, tv-spelskonsoller och smarta hem-produkter – önskelistan kan göras hur lång som helst. Men att tillverka ny elektronik har mycket stor miljöpåverkan. Ju kortare livslängd elektroniken har, desto större blir den skadliga miljöeffekten. Därför är det bra att överväga alternativ till att köpa nytt. Genom att förlänga livet på det vi redan köpt, behöver vi köpa färre nya produkter och utsläppen minskar, liksom behovet att ta ut nya råvaror (Källa: Konsumentverket).

Hets att köpa det nyaste

I kampanjen Nej till onödig grej har vi tagit fasta på detta. Teknikbloggaren, journalisten och föreläsaren Elin Häggberg, Teknifik i sociala medier, har tagit fram fyra presenttips som är mer hållbara.

–När det kommer till hållbarhet har teknikbranschen fortfarande mycket att göra, det är svårt att hitta hållbara alternativ i teknikprylarnas värld. Dessutom finns det en stor hets kring att köpa det nyaste – och nya modeller släpps varje år. Jag försöker bidra till förändring genom att ge tips på hur man kan tänka mer hållbart kring sin teknik: få den att hålla längre, köpa begagnat och göra väl övervägda och genomtänkta ny-köp.

Elins presenttips

En retro spelkonsol. Bjud någon i din närhet på ett äventyr i de pixliga världarna av dåtidens TV-spel i jul.

Digital valuta i ett populärt spel. Nästan alla barn och unga spelar spel i dag. I många populära spel finns en egen, digital valuta som kan användas för att köpa verktyg, prylar, skins och mycket mer i spelets värld. Virtuella presenter blir inte sopor.

En rekonditionerad smartphone eller surfplatta. En smartphone eller surfplatta är något av en önskeklapp för de flesta i familjen, från lillebror till gammelmormor, att använda för spel, surf, streaming och umgänge med släkt och vänner. Ge bort en begagnad som rekonditionerats.

Hyr en popcornvagn med appen Hygglo. Teknikprylar är kul men kan lätt bli dyrt, dessutom finns det många prylar vi gärna vill ha någon gång men inte använder så ofta. Därför är det en smart och hållbar idé att hyra. Bli kalasets hjälte genom att hyra en popcornvagn, en sockervaddsvagn eller discobelysning till exempel.

God hållbar jul!

Visste du att produktionen av en...

...bärbar dator ger upphov till 1,2 ton avfall?
...mobiltelefon ger upphov till 86 kg avfall?
...elektrisk borrmaskin ger upphov till 51 kg avfall?

Källa: Produkters totala avfall - en studie om avfallsfotavtryck och klimatkostnad, IVL och Avfall Sverige (2015) 

Om Nej till onödig grej

Sysav har tillsammans med sina ägarkommuner tagit fram kampanjen Nej till onödig grej, för att inspirera och informera om hur vi kan tänka nytt och mer hållbart kring presenter. Vårt uppdrag är att minska avfallet enligt avfallshierarkin genom att undvika onödig konsumtion, öka återbruket och återvinningen. På landningssidan www.nejtillonödiggrej.se kan du läsa mer om kampanjen och se alla hållbara presenttips.

Sysav är ett miljö- och återvinningsföretag som tar emot, behandlar och återvinner avfall från hushåll och industrier. Sysav skapar värde för samhälle och kunder genom en hållbar resurs- och avfallshantering. Vi återför värdefulla resurser och återvunnen energi och bidrar på så sätt till minskade koldioxidutsläpp och uttag av jungfruliga råvaror. Vi verkar för ett samhälle med cirkulära flöden, hållbar produktion och konsumtion, där onödigt avfall inte uppstår. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer - tillsammans med våra kunder, samarbetspartners och invånarna i våra 14 ägarkommuner.

Relaterade nyheter Pil ned