Gå till innehållet

apr 05, 2022 08:00

Pressmeddelande

Delad glädje är dubbel glädje

Nyhetsbild: Delad glädje är dubbel glädje Låna-prylar-appen Swinga har öppnats för alla boende i Lomma kommun. Med appen kan man låna verktyg, fritidsprylar och mycket annat av varandra.

Låna-prylar-appen Swinga har öppnats för alla boende i Lomma kommun. Med appen kan man låna verktyg, fritidsprylar och mycket annat av varandra.

Nu har låna-prylar-appen Swinga öppnats för alla boende i Lomma kommun. Med appen kan man låna verktyg, fritidsprylar och mycket annat av varandra. 

Bort från ”köp-och-släng”

Forskning visar att vi köper mer och mer, men använder prylarna allt kortare tid. En borrmaskin används till exempel bara tolv minuter i genomsnitt under sin livstid, en majoritet av oss använder inte ens hälften av kläderna vi har och mycket av maten hamnar tyvärr i soptunnan. Vi har gått från ”slit-och-släng” till det ännu sämre ”köp-och-släng”.

Ett enkelt sätt att värna om planeten

- I en undersökning som Sysav har gjort är det endast ca 20 procent som menar att det är lätt att dela och samäga saker med någon annan. Däremot så är det fyra av fem som instämmer i påståendet att det är viktigt att försöka minska sin konsumtion för att värna om miljön. Sysav har tillsammans med bland annat Lomma kommun som mål att minska avfallet och skapa ett mer hållbart samhälle. Det är viktigt att underlätta för kommuninvånarna att leva mer hållbart och resurssmart, därför testas Swinga-appen i kommunen, säger Jonna Ganslandt, projektledare på Sysav.

Minimeringsmästarna och delande

Åsa Larsson bor i Lomma och är en av deltagarna i tävlingen Minimeringsmästarna som Sysav arrangerar i Lomma kommun. Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll i hela Sverige som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. Under ett års tid inspireras deltagarna till hur de kan leva mer hållbart och minska sitt avfall. 

- Kommande tema för tävlingen är delande och därför är det extra kul att Swinga-appen finns på plats i Lomma kommun. Jag hoppas att många vill prova att "swinga" saker till varandra. Redan nu finns det ca 100 saker som går att låna i appen, säger Åsa Larsson som är ambassadör för Swinga i Lomma. 

Borrmaskin, verktyg och fritidsprylar i topp 3

Swinga finns redan etablerad på fler platser i Sverige. Bakom appen står Anna Sundell och Henric Barkman. I de områden som är igång så lånar folk allt från slipmaskiner, skridskor och takboxar, till Tv-spel – saker vi inte använder så ofta eller bara i perioder. I topp tre på utlånade saker finns borrmaskin, verktyg och fritidsprylar.

Lita på grannen

Men vad händer om något går sönder eller en granne inte lämnar tillbaka det man lånat med hjälp av appen? Anna Sundell berättar att man får ett kvitto och automatiskt avtal när man lånar något genom Swinga. Det ger en extra trygghet och håller alla ”Solsidan-Ove” borta.

Vill man att appen ska öppnas i sitt område så anmäl gärna intresse på vår webbsida, uppmanar Anna Sundell.

Sysav är ett miljö- och återvinningsföretag som tar emot, behandlar och återvinner avfall från hushåll och industrier. Sysav skapar värde för samhälle och kunder genom en hållbar resurs- och avfallshantering. Vi återför värdefulla resurser och återvunnen energi och bidrar på så sätt till minskade koldioxidutsläpp och uttag av jungfruliga råvaror. Vi verkar för ett samhälle med cirkulära flöden, hållbar produktion och konsumtion, där onödigt avfall inte uppstår. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer - tillsammans med våra kunder, samarbetspartners och invånarna i våra 14 ägarkommuner.

Relaterade bilder & videos

Kontaktpersoner

Susanna Christensson

Susanna Christensson

Kommunikatör, kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt

Jonna Ganslandt

Jonna Ganslandt

Projektledare, kretsloppsplan, avfallshantering och avfallstjänster