På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

nov 30, 2016 11:23

Pressmeddelande

Återvinning – för allt vad tygen håller

Ett viktigt syfte med SIPTex-projektet är att öka medvetenheten och få fler konsumenter att samla in textilier så att textilierna kan återanvändas eller återvinnas.

Bara fem procent av alla textilier som säljs i Sverige återvinns och tusentals ton hamnar varje år i soppåsen. Ett nytt projekt, SIPTex, med Sysav som en av deltagarna har som mål att öka textilåtervinningen – med hjälp av automatiserad sortering.

Öka medvetenhet kring textiler
– Ett viktigt syfte med projektet är att öka medvetenheten och få fler konsumenter att samla in textilier så att textilierna kan återanvändas eller återvinnas, säger Ellen Lindblad, projektledare på Sysav.

Kampanj under december
I december genomför Malmö stad i samarbete med Sysav en kampanj för mer hållbar klädkonsumtion, GO! Malmö – Stilmedveten. Under kampanjen kan textil lämnas för återbruk och återvinning på AB Småland, Södra Förstadsgatan 25/27 i Malmö.

Lördagen den 3 december kommer Human Bridge, som också är samarbetspartner i SIPTex-projektet, att finnas på plats på Bunkeflo återvinningscentral och berätta mer om SIPTex och hur återvinning av textil går till.

Svensk anläggning unik
Insamling av kläder och textilier till SIPTex-projektet kommer sedan att ske på återvinningscentralerna i Bunkeflo och Norra hamnen från december 2016 till december 2017. Under denna tid testas automatiserad sortering av textilavfall för materialåtervinning i en unik svensk pilotanläggning i Avesta. Materialen kommer att sorteras utifrån olika färger och olika fibertyper, exempelvis bomull eller polyester. 

Om oss

Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer.

Vi erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus.

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.

Sysav ägs av 14 kommuner.

Relaterade bilder & videos

Kontaktpersoner

Ellen Lindblad

Projektledare, Sysav Utveckling

Ellen Lindblad

Projektledare, Sysav Utveckling