Gå till innehållet

okt 05, 2017 08:30

Pressmeddelande

Är du södra Skånes bästa resterkock?

Nyhetsbild: Är du södra Skånes bästa resterkock? Rädda matresterna och bli skolans resterkock.

Rädda matresterna och bli skolans resterkock.

Nu lanseras kampanjen Resterkocken, en kreativ och rolig aktivitet som riktar sig till barn och ungdomar i åk 4-9 i södra Skåne. Förutom att minska matsvinnet genom att vara kreativa och fiffiga i köket med matrester, så kan alla som deltar vinna ett av 30 presentkort för en klassfest från @Matsmart.se! Win – win!

- En femtedel av all mat som köps hem slängs. Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken. Vi vill uppmärksamma att matrester och den mat som håller på att bli för gammal oftast går utmärkt att använda och har utlyst en tävling om att bli skolans bästa Resterkock, säger Ann Thorén, projektledare, Sysav.

Tävlingen går ut på att dela sitt bästa matrest-recept som bild, film eller text på resterkocken.se

Det hela är enkelt. Det gäller att visa vad man kan laga för gott av resterna och maten som håller på att bli gammal. Rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och berätta hur man gör ett supersmarrigt mellanmål – alla idéer är bra idéer.

- Många är idag duktiga på att sortera ut sitt matavfall, men vi kan absolut bli bättre på att ta vara på våra matrester. Det gäller oftast att tänka efter före och använda sina sinnen - lukt och smak, säger Ann Thorén.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller få vidare kontakt med ansvariga på skolorna i södra Skåne.

Om tävlingen
Tävlingen pågår fram till den 26 november 2017. För mer info och tävlingsbidrag se www.resterkocken.se

Resterkocken är ett initiativ av Sysav med ägarkommuner som riktar sig till grundskolorna i södra Skåne. Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen.

Om oss

Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, tar emot, återvinner och behandlar avfall från hushåll och industrier i södra Skåne. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer.

Sysav ägs av 14 kommuner - Burlöv, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge och Ystad.

Vi erbjuder en säker och trygg avfallshantering, där återanvändning och återvinning av material och energi maximeras på ett kostnadseffektivt sätt med miljö och resurshushållning i fokus.

Sysav har två dotterbolag, Sysav Industri AB och Sysav Utveckling AB. Sysav Industri AB har specialiserat sig på att hantera avfall från industrier och företag. Sysav Industri AB erbjuder även rådgivning och tar emot internationella förfrågningar om avfallshantering. Sysav Utveckling AB arbetar med forskning och utveckling.

Relaterade bilder & videos

Kontaktpersoner

Ann Thorén

Ann Thorén

Projektledare, samarbetsprojekt med Sysavs ägarkommuner