Gå till innehållet

dec 15, 2020 07:30

Pressmeddelande

Alla är vinnare i årets matlagningstävling men två restrecept stack ut

Nyhetsbild: Alla är vinnare i årets matlagningstävling men två restrecept stack ut Restreceptet "Höst" vann årets första pris 10 000 kr till klasskassan.

Restreceptet "Höst" vann årets första pris 10 000 kr till klasskassan.

Årets matlagningstävling med fokus på matsvinn - Resterkocken, är avslutad och idag avslöjas vinnarna. I år kom rekordmånga bidrag in - totalt 380 bidrag tävlade i Resterkocken 2020. 

-Det är rekord med så många bidrag och recepten håller en hög nivå när det gäller kreativa lösningar på goda restrecept. I denna tävling är alla vinnare, för det viktiga är att lära sig ta vara på maten och bli mer medveten om matsvinn. Det är bra både för miljön och för plånboken, säger Ann Thorén, projektledare Sysav.

Resterkockens vinnare 2020

Resterkockens jury bestående av Sandra Mastio, Malin Broman och Erik Andersson har utsett årets vinnare, Elle Hoveman och Liv Altarac i klass 9C på Internationella Engelska Skolan i Lund. De vinner med sin resträtt ”Höst”.

Juryns motivering: Elle och Liv har lagat en grön och vacker rätt där vi tydligt kan känna hur smakerna harmonierar. De har inte bara tagit tillvara på mjuka jordärtskockor, de visar också att samma råvara kan tillagas på flera olika sätt vilket inte bara bidrar till mindre svinn utan också till olika texturer och smaker som gör varje måltid godare. ”Höst” är ett tydligt exempel på att bortglömda grönsaker enkelt kan omvandlas till en festmåltid.

På andra plats kom Elsa Bosrup och Alma Grunditz, Fäladsgården klass 5c i Lund, med sina ”Fetaostbollar”.

Juryns motivering: Elsa och Alma bjuder på stor innovationsrikedom och de är inte rädda för att ta hand om det som gömmer sig i kyl och frys. De har tagit hand om flera råvaror och lyckas ändå med konststycket att få ihop det till en fantastisk maträtt. Bara en sådan sak som att binda ihop svamp- och fetaostbollarna med rostebröd gör oss i juryn glada.

Första pris 10 000 kr till klassen

Första pris är 10 000 kr till klasskassan och andra priset 3 000 kr till klasskassan. Övriga 22 pristagare vinner presentkort till klassen från Matsmart.se (värde 900 kr).

Årets hjärtröst-vinnare

Det bidrag som fick flest hjärtröster, hela 1113 hjärtan, är Martin Larsson och Elis Viklund på Nyvångskolan 6b, Dalby med Elis minipizza. De vinner också ett presentkort från Matsmart (värde 900 kr).

Här presenteras de vinnande bidragen i Resterkocken 2020:
www.resterkocken.se


Årets jury:

Sandra Mastio Kock/kokboks­författare

Sandra vann Sveriges mästerkock 2015, driver restaurangen Mastio pizzeria i Malmö och har varit programledare i Timjan, tupp och tårta på SVT. Och hon brinner för att minska matsvinnet! Sandra var också aktuell i "Decenniets mästerkock" på TV4 under hösten.

Malin Broman Matkreatör

Malin är kock och matstylist med utmärkelser som Årets Gastronomiska Medieprofil i Skåneland och Årets Matambassadör i Höganäs. Hon sitter också i juryn för Skånska Gastronomipriset.

Erik Andersson Kock

Erik driver den hållbara restaurangen SPILL i Malmö. 2019 vann Erik Skånska Gastronomiprisets hållbarhetspris och Malmö stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling.

Så här gick tävlingen till:

Utmaningen var att laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Tävlingen pågick mellan 1 oktober-1 december 2020. Resterkocken återkommer hösten 2021. Barn och unga i grundskolan tävlade enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept.

Fakta om matsvinn:

En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.

De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.

Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Om Resterkocken:

Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken är ett initiativ av Sysav, NSR, NÅRAB, VIVAB och LSR samt Svenljunga och Kristianstad.

Sysav är ett miljö- och återvinningsföretag som tar emot, behandlar och återvinner avfall från hushåll och industrier. Vår vision är att vi ska bidra till att skapa världens mest hållbara region, för denna och kommande generationer - tillsammans med våra kunder, samarbetspartners och invånarna i våra 14 ägarkommuner.

Kontaktpersoner

Ann Thorén

Ann Thorén

Projektledare, samarbetsprojekt med Sysavs ägarkommuner

Susanna Christensson

Susanna Christensson

Kommunikatör, kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt