Gå till innehållet

okt 28, 2022 12:48

Nyhet

Sysav välkomnar fällande dom för hot på återvinningscentral

Nyhetsbild: Sysav välkomnar fällande dom för hot på återvinningscentral

- Detta skickar en mycket viktig signal om att det lönar sig att anmäla de hot som våra medarbetare ibland tyvärr får utså, säger Lars Carrick, chef för Sysavs återvinningsanläggningar.

Det var sommaren 2021 som en anställd på en av Sysavs återvinningscentraler hotades till livet av en besökare. Personen i fråga skulle slänga en garderob av trä och Sysavs medarbetare sade att den inte skulle slängas i brännbart avfall utan i containern för trä. Det uppstod då en diskussion och besökaren hotade bland annat att med skära halsen av den anställde.

- Det är anmärkningsvärt och skrämmande att sådana här situationer kan uppstå i våra medarbetares vardag. Ingen ska behöva bli hotad på jobbet. Vi uppmanar alltid att polisanmäla när något inträffar, därför känns det nu extra bra att detta togs på allvar och till sist ledde till en fällande dom, säger Lars Carrick.

Lars understryker att de allra flesta besökarna på Sysavs återvinningscentraler är trevliga, men att personalen ibland blir utsatt för hot, våld och stölder. För en dryg månad sedan blev en annan medarbetare påkörd av en besökare som var i färd med att stjäla bilbatterier. Arbetet med att komma tillrätta med dessa problem pågår ständigt och olika åtgärder har gjorts under åren för att förbättra arbetsmiljön. 2019 infördes bland annat ett passersystem där alla besökare ska identifiera sig, av just denna anledning.

- Passersystemet har varit till stor hjälp då besökarna ofta känner sig mer sedda och det har i sig förbättrat arbetsmiljön. Men ibland uppstår sådana här situationer ändå och vi tar det på största allvar. Vi hoppas att den här domen sätter ljuset på den här frågan och får kanske någon att tänka till en extra gång kring hur de bemöter människor i sin vardag, avslutar Lars Carrick.

Relaterade bilder & videos