Gå till innehållet

dec 18, 2019 16:22

Nyhet

Solceller, möbeltapetserare och utomhusmöten i hållbarhetstävling

Nyhetsbild: Solceller, möbeltapetserare och utomhusmöten i hållbarhetstävling Grön Sol, Elins tapetserarverkstad och Cohiva är bland kandidaterna till hållbarhetspriset.

Grön Sol, Elins tapetserarverkstad och Cohiva är bland kandidaterna till hållbarhetspriset.

Sysavs vision är att bidra till att skapa världens mest hållbara region, och det är inget man gör ensam. Hållbart företagande är en viktig del i samhället. Därför instiftar Sysav tillsammans med Nyföretagarcentrum Öresund ett hållbarhetspris för småföretagare i regionen.

Skåne som region sjuder av företagande, och för den som vill ha hjälp att starta eget finns rådgivning att få. Nyföretagarcentrum hjälper företag i 12 skånska kommuner att starta upp.

För att uppmärksamma vikten av hållbara affärsmodeller instiftar Sysav tillsammans med Nyföretagarcentrum Öresund ett pris för hållbarhet. Vinnaren får 15 000 kronor.

- Vi ser en stark trend där hållbarhet står alltmer i fokus hos våra nyföretagare vilket vi tycker är oerhört positivt och glädjande. Det handlar om allt från små förändringar i vardagsbeteendet hos företagaren till drivkraften bakom varför han eller hon vill starta företaget där syftet och själva affärsidén är att på riktigt göra skillnad. Nu får vi genom samarbetet möjlighet att uppmärksamma många olika goda initiativ, och också visa att det finns ett flertal perspektiv på hållbarhet - alla kan vi göra något för att bidra, säger Anne Abraham Marbrandt, vd för Nyföretagarcentrum Öresund.

Solceller, möbeltapetsering och möten i det gröna bland kandidaterna

Hittills har 18 nomineringar till priset presenterats. Bland dessa finns Grön Sol, som jobbar med solceller och solcellsinstallationer. Deras ambition är att det ska vara enkelt att bli solelsproducent. Lysande! 

Genom att ge nytt liv åt slitna möbler bidrar Elin Nilsson till hållbarhet och återbruk, men också till att bevara tidstypiska möbler för nya generationer. Elins Tapetserarverkstad renoverar och klär om möbler, köper och säljer begagnade möbler, säljer tyger, möbelvård och stoppningsmaterial samt kuddar och dynor som Elin tillverkar. Elin har precis mottagit sitt gesällbrev i Stockholm. Tapetseraryrket har anor från 1500-talet och idag är det mer relevant än någonsin.

Cohive AB erbjuder möten i naturen för att ge medarbetare och kunder bättre arbetsmiljö, bättre hälsa och bättre möten. Genom ett nytt och unikt sätt att se på mötesmiljön som en stödjande faktor där det bästa av kreativitet och deltagande från medarbetarna erbjuder Cohive möjlighet att ha möte direkt i naturen. Cohive arbetar för en hållbar infrastruktur kring sina kunders möten. Genom att möjliggöra och facilitera möten och guida i naturen skapar Cohive en lösning för hållbarare arbetsmiljö och bättre hälsa. 

Samtliga kandidater finns på Nyföretagarcentrums LinkedIn-sida.

Sysav gillar hållbart företagande

Sysav sponsrar Nyföretagarcentrum Öresund, och är även guldpartner för Ung Företagsamhet i Skåne. Varje år kommer många företag på studiebesök till Sysav för att inspireras och se hur återvinning går till i praktiken.

Kriterier för hållbarhetspriset

  • Företaget bidrar till ekologisk eller social hållbarhet, det vill säga minskat råvaruuttag, lägre klimatpåverkan, längre livslängd för produkter eller material, ökad återanvändning, ökad biologisk mångfald, bättre hälsa, demokrati eller på annat sätt gynnar ett hållbart samhälle.
  • Företaget ska vara max tre år gammalt och den nominerade kandidaten i företaget ska ha tagit del av NyföretagarCentrum Öresunds rådgivning under uppstarten.

Jury

Representanter från Sysav och Nyföretagarcentrum Öresund.

Kontaktpersoner

 Anna Vilén

Anna Vilén

Presskontakt
Kommunikatör, Marknadskommunikation och varumärke