Gå till innehållet

dec 14, 2020 08:30

Nyhet

Så gör du med julgranen

Nyhetsbild: Så gör du med julgranen Granar sorteras som trädgårdsavfall, men glöm inte att ta bort pyntet först. Foto: Konrad Weiss/Mostphotos.com

Granar sorteras som trädgårdsavfall, men glöm inte att ta bort pyntet först. Foto: Konrad Weiss/Mostphotos.com

Granen står så grön och grann i stugan… tills det är mer barr på golvet än i granen, då vill man gärna bli av med den. Så här tar du hand om din gran.

Kolla med din kommun, bostadsrättsförening eller fastighetsägare om det finns någon lokal insamling där du bor. Finns inte det, lämnar du granen på din närmaste återvinningscentral.

-Granen sorteras som trädgårdsavfall. Tänk på att först ta bort glitter och annat pynt och att inte slänga granen i en säck i trädgårdsavfall, utan som den är, säger Ann Nerlund miljöpedagog på Sysav.

Granen återvinns

Trädgårdsavfallet transporteras sen till Sysavs avfallsanläggningar där det i möjligaste mån komposteras. Grönkomposten som blir till är kvalitetscertifierad och ingår i den plantjord som säljs på alla Sysavs återvinningscentraler. Det som inte går att kompostera energiåtervinns.

Sortera plastgranen rätt

Har du en gammal plastgran som du vill göra dig av med? Bege dig då till en återvinningscentral. Har plastgranen en metallstomme ska den sorteras som metall, men är merparten plast sorteras den som brännbart och energiåtervinns.