Gå till innehållet

apr 14, 2021 13:10

Nyhet

Pasta av kasserat bröd tog dem till SM

Nyhetsbild: Pasta av kasserat bröd tog dem till SM Jonathan Schott, Felix Eriksson, Axel Henderup, Hugo Stendahl, Emil Wallén och Marcus Rydberg från UF-företaget Basta UF med sin pasta gjord av kasserat bröd. Foto: Privat

Jonathan Schott, Felix Eriksson, Axel Henderup, Hugo Stendahl, Emil Wallén och Marcus Rydberg från UF-företaget Basta UF med sin pasta gjord av kasserat bröd. Foto: Privat

Mormors husmorsknep inspirerade UF-företaget Basta UF till produkten basta - pasta gjort av kasserat bröd. Det tog dem till vinst i den regionala UF-tävlingen och nu väntar SM-finalen.

Basta UF använder bröd som skulle kasserats från bagerier eller fabriker, rostar och maler ner det till ett eget brödmjöl och blandar med durumvetemjöl och ägg för att skapa pasta.

-Jag läste en artikel där det stod att bröd är stor del av matsvinnet och jag tänkte att det här kan vi göra något åt. Från början är det är ett gammalt husmorsknep från min mormor, hon har tagit gårdagens bröd och gjort pasta och andra produkter av, så vi har egentligen effektiviserat hennes metod, berättar Hugo Stendahl, Basta UF.

Kasserat av estetiska skäl

Degen till bastan gör de i Procivitas skolkök som är livsmedelsgodkänt, sen kör de degen i en pastamaskin i industriell skala hos en lokal pastatillverkare. Brödet som används är vitt bröd som har kasserats av ett lokalt bageri som de samarbetar med. Brödet har bara kasserats av estetiska skäl, till exempel att det är missformat och inte får plats i förpackningen, eller att det saknas en bit och därför inte går att sälja.

-Smakmässigt känner man skillnad på basta och vanlig pasta. Dels använder vi riktiga ägg i vår basta och dels får bastan en speciell smak från när brödet rostats - en smak som vi tycker gör en trevlig touch på pastan. Sen är konsistensen något tuffare, det blir lite mer al dente, säger Marcus Rydberg.

Hållbarhet genomsyrar

Hållbarhet är något de försöker ha med sig i hela verksamheten, till exempel är förpackningarna inte i plast utan i behandlat papper, de samordnar leveranser och i sommar är planen att cykla ut med bastaleveranserna.

Deras basta gav dem segern i hela fyra kategorier i den regionala UF-finalen i Skåne, bland annat Årets UF-Företag och Årets ekologiskt hållbara UF-företag som Sysav är tävlingsvärd för. Nu förbereder de sig för SM-finalen, men också för att sälja sina produkter hos en lokal Hemköpshandlare. Drömmen är att få till ett storskaligt samarbete med ett företag.

-Vi vill alla driva företaget vidare efter UF-året är slut, men på vilket sätt vet vi inte än, säger Hugo Stendahl.

Sysav är guldpartner till UF Skåne och tävlingsvärd för Årets ekologiskt hållbara UF-företag. 

Kontaktpersoner

 Anna Vilén

Anna Vilén

Presskontakt
Kommunikatör, Marknadskommunikation och varumärke