Gå till innehållet

jul 02, 2021 14:17

Nyhet

Nu samlar Sysav in både hel och trasig textil

Nyhetsbild: Nu samlar Sysav in både hel och trasig textil Behållare för insamling av textil på Norra Hamnens återvinningscentral i Malmö.

Behållare för insamling av textil på Norra Hamnens återvinningscentral i Malmö.

Från 2 juli kan både hel och trasig textil lämnas på tre av Sysavs återvinningscentraler. Insamlingen är en del av det världsunika textilsorteringsprojektet Siptex.

Vid återvinningscentralerna i Bunkeflo och Norra Hamnen i Malmö samt Gastelyckan i Lund finns behållare där besökare kan lägga all sin gamla textil.

- Nu blir det enkelt för våra kunder att sortera. Det kan vara klurigt att veta var man ska göra av sin gamla textil, och vilket material är önskvärt, säger Stefan Poldrugac, affärsutvecklare på Sysav.

  All textil, både hel och trasig, inklusive annat mindre second hand-material som accessoarer och skor, läggs i samma behållare på respektive återvinningscentral. Insamlingen är en del av forskningsprojektet Siptex - Svensk Innovationsplattform för Textilsortering – som ledde till att Sysav byggde en världsunik anläggning i Malmö.

  Både återanvändning och återvinning

  Material som lämnas in sorteras först manuellt, där professionella sorterare plockar ut det som kan användas igen. Sysav samarbetar med ISO 14000-certifierade sorteringsindustrier. Det som inte bedöms vara säljbart går till textilsorteringsanläggningen Siptex. Anläggningen sorterar avfallet på fibertyp och färg för att leverera råvara till efterföljande återvinningsprocesser.

  Varje år slänger vi över fyra miljoner ton kläder och andra textilier inom EU. Det allra mesta kastas i hushållssoporna och förbränns, endast ett fåtal procent blir ny textil igen. Men insamlingen kommer att öka kraftigt. Senast 2025 ska textilavfall samlas in separat enligt EU-direktiv. Sysav går före med att erbjuda insamling av material både till återbruk och återvinning.

  - Både sorterings- och återvinningsindustri måste växa i takt med att mängderna insamlat material ökar. Sysav vill bidra till utvecklingen av infrastruktur och cirkulära system för textil, på sikt även i närområdet. säger Stefan Poldrugac.

  Material som tas emot: 

  • Hela och rena kläder, hemtextilier och sängkläder
  • Trasiga, fläckiga och slitna kläder,
   hemtextilier och sängkläder
  • Hela par skor, även något slitna
   (inte trasiga eller med hål)
  • Accessoarer, hattar, bälten
  • Damväskor, ryggsäckar (inga resväskor)
  • Mjukisdjur

  Alla produkter ska vara torra och välförpackade i påsar eller säckar


  Om Siptex

  Siptex står för Svensk innovationsplattform för textilsortering. Sorteringsanläggningen i Malmö ägs och drivs av Sysav. Forskningsprojektet leds av IVL Svenska Miljöinstitutet med stöd av Vinnova, och genomförs tillsammans med svenska textil- och modeföretag, forskningsinstitut och myndigheter, bland andra H&M, IKEA, Gina Tricot, Stadium, Naturvårdsverket, Re:newcell och Myrorna.

  Kontaktpersoner

   Anna Vilén

  Anna Vilén

  Presskontakt
  Kommunikatör, Marknadskommunikation och varumärke