Gå till innehållet

feb 28, 2022 13:18

Nyhet

Minimeringsmästarna minskar sitt farliga avfall

Nyhetsbild: Minimeringsmästarna minskar sitt farliga avfall Minimeringsmästarna i Lomma, Svedala och Kävlinge tar sig an tävlingens tredje tema, farligt avfall.

Minimeringsmästarna i Lomma, Svedala och Kävlinge tar sig an tävlingens tredje tema, farligt avfall.

Nu är det dags för Minimeringsmästarna i Lomma, Svedala och Kävlinge att ta sig an tävlingens tredje tema, farligt avfall. Det är väldigt viktigt att ta hand om sitt farliga avfall på rätt sätt, eftersom det innehåller ämnen som är skadliga för människor och miljö.

Av allt avfall som slängs från hushåll i Sverige klassas ungefär 9 procent som farligt avfall. Till farligt avfall räknas allt som är giftigt, frätande, cancerframkallande, miljöfarligt, fosterskadande, smittförande eller brandfarligt. Det kan till exempel vara olika typer av elektronik, färger, sprayburkar, batterier eller lösningsmedel.

Håll koll på ditt farliga avfall

Farligt avfall måste hanteras på rätt sätt, eftersom det kan skapa stora problem för människor, djur och miljön om det hamnar på fel ställe. Kemikalierna som sprids i naturen kan dessutom stanna kvar väldigt länge och färdas vidare genom luft och vatten. Att ha koll på sitt farliga avfall är därför väldigt viktigt men det behöver varken vara krångligt eller farligt. Här är tre tips:

  • Lägg märke till produkter hemma som bär på symboler som markerar farliga ämnen.
  • Se till att inte blanda olika typer av farligt avfall när det är dags att slänga dem.
  • Handla miljömärkta produkter

Hur vet jag att det är farligt?

Oftast är produkter som är farliga för människa och miljö märkta med en farosymbol. Det finns två typer av farosymboler. På äldre produkter är de orangea och svarta och på nya produkter är de röda, svarta och vita. Exempel på farosymboler:

Exempel på farosymboler


Är du osäker på om en produkt är farligt avfall eller inte så hantera det som farligt avfall och lämna in den på en återvinningscentral, till Farligt Avfall-bilen eller Samlaren.

Hur sorterar jag farligt avfall?

Du kan lämna farligt avfall till våra återvinningscentraler. Du kan också lämna till Farligt Avfall-bilen. Farligt Avfall-bilen är en specialutrustad bil med chaufför och kemist. Till Farligt Avfall-bilen kan privatpersoner lämna farligt avfall inklusive mindre el- och elektronikprodukter från hushållet upp till en mikrovågsugns storlek. Se vårens turer. Det går även bra att lämna farligt avfall i Samlaren. Samlaren är specialgjort för insamling av småbatterier, lampor och småelektronik i matbutiker.

Vad är Minimeringsmästarna?

I Minimeringsmästarna tävlar hushåll i hela Sverige mot varandra i att minska sina avfallsmängder. Tävlingen pågår i ett år, går igenom fem teman och varje tema har tre utmaningar. De tre utmaningarna till temat farligt avfall är att inventera kemikalier, rensa ut gammal elektronik och testa ett husmorstips.

Vill du också utmana dig?

Testa att: 

Inventera vilka kemikalier du har i ditt hem.
Byt ut minst tre kemikaliefyllda produkter mot någon produkt utan eller med mindre kemikalier.

Rensa ut gammal elektronik
De flesta har mängder av gammal elektronik hemma i lådor, på vinden och i förråd. Rensa ut din gamla elektronik och sälj, skänk eller återvinn den.

Husmorstips
Testa ett husmorstips, från internet, sociala medier eller kanske någon vän. Har du ett eget husmorstips?