Gå till innehållet

jun 03, 2016 09:01

Nyhet

Att skapa fritt föder kreativa tankar

Nyhetsbild: Att skapa fritt föder kreativa tankar Cia Borgström på Återskapa visar  vad skapande utan förlaga kan resultera i. Allt är inte vad det ser ut att vara. Spill från utstansning av packningar blir en mask  och vad den föreställer är upp till betraktare och kreatör att bestämma.

Cia Borgström på Återskapa visar vad skapande utan förlaga kan resultera i. Allt är inte vad det ser ut att vara. Spill från utstansning av packningar blir en mask och vad den föreställer är upp till betraktare och kreatör att bestämma.

Det är i de okända och helt oväntade materialen som den verkliga kreativiteten föds. Som en hjälp på vägen mot de verkliga innovationerna finns Återskapas materialkit för vuxna. Fem minuter av opretentiöst skapande med överraskande material kan få fart på innovationerna och de nya idéerna på konferensen eller i arbetslaget.

Glöm flirtkulor, limpistoler och fyrkantiga filtbitar – materialen som används hos Återskapa är helt enkelt industrispill, spännande material som annars skulle ha skickats till förbränning.

Drop in-verkstäder och skräddarsydda workshoppar för barn har nu fått ett komplement i materialkitet för vuxna.

Kreativt avbrott på konferensen

”Jag kan inte pyssla, jag har ingen fantasi”. Den kommentaren har nog många vuxna fällt någon gång. Men kreativitet är ingen medfödd egenskap som bara finns där, menar Carin, grundaren av Återskapa.

– Kreativitet är en färdighet som vi måste öva upp, säger Carin Hernqvist, det handlar om problemlösning och om modet att släppa taget och våga tänka i nya banor helt enkelt. Genom att skapa fritt med oväntade material kan vi skapa förutsättningar för nya kreativa lösningar.

Med den utgångspunkten har Återskapa nu utvecklat ett koncept för skapande som verkligen tillåter de fria tankarna att sväva fritt.

– Vi erbjuder till exempel ett mindre materialkit som ger fem minuters kreativt avbrott på till exempel en konferens, berättar Carin. Det kan kompletteras med en större materiallåda och en ännu större mobil enhet med ytterligare material.

Tips på vägen i ny bok

Men hur ser kopplingen ut mellan mitt yrkesuppdrag och skapande med industrispill, undrar säkert någon?

– Det är enkelt, konstaterar Carin. Det handlar inte om vad jag åstadkommer och om slutprodukten blir ”bra” i andras ögon. Vi pratar inte om rätt och fel utifrån en färdig förlaga utan om vägen till ett mål – oavsett hur det målet ser ut. Med vårt material lockar vi fram förmågor och skapar förutsättningar för en kreativ och tillåtande arbetskultur.

Från april kommer en ny bok att följa med Återskapas materialkit, en bok fylld av inspiration och om vägen i en skapande process, från analys till färdigt resultat. Här finns också konkreta upplägg för övningar för båda stora och små arbetsgrupper och stöd för hur skapandeprocessen kan användas i yrkesprocesserna.

Sysav har själv testat skapandet i en arbetsgrupp som hade mångfald och jämställdhet på agendan. Teoretiska diskussioner fick ett uppskattat avbrott med Återskapas materialkit.

– Det var verkligen jätteroligt, konstaterar Rustan Nilsson, miljöpedagog på Sysav.

– Det slog väl ut och alla kunde slappna av och riktigt dyka ner i skapandet en stund. Vi är verkligen stolta sponsorer av Återskapa.

Förälskad i materialet

Idén att ta till vara på material som annars skulle gått till förbränning, föddes hos Carin Hernqvist för sju år sedan. Inspirationen kom under några år i USA, där museum, skolor och förskolor använde spillmaterial i verksamheten.

– Jag blev förälskad i typen av material helt enkelt och tänkte att det här vill jag ta med hem till Sverige, berättar hon. På planet hem kändes det helt galet och ogenomtänkt, men nu står vi här.

I huset på stapelbädden sprudlade det redan då av kreativa idéer, och idag är det fyra år sedan Återskapa hittade hem.

Om Återskapa

Återskapas lokaler finns på STPLN, Stapelbäddsgatan 3 i Västra hamnen.

Under våren genomförs tre drop-in art; 3 april, 1 maj och 5 juni hos Återskapa – kostnadsfritt skapande för barn och vuxna. Drop-in art sponsras av Sysav som också kommer att vara på plats och informera om sitt arbete.

Läs mer om verksamheten på aterskapamalmo.se

Text: Camilla Westemar

Foto: Andreas Offesson