Gå till innehållet

jun 30, 2022 14:15

Nyhet

Anta en textilutmaning

Nyhetsbild: Anta en textilutmaning Textil är det sista temat i Minimeringsmästarna.

Textil är det sista temat i Minimeringsmästarna.

Vilket är det äldsta plagget i din garderob? Visste du att klädesplagg i Sverige bara lever i drygt två år? Nyproduktion av textil har väldigt stor miljöpåverkan – det är dags att vi tänker nytt, fast gammalt, när det gäller textil. 

Sysav arrangerar tävlingen Minimeringsmästarna i Kävlinge, Lomma och Svedala. Tävlingen, som syftar till att deltagarna ska minska sitt avfall, har ett sista tema att ta sig an – textil. I Sverige köper vi ungefär 14 kg textilier per person och år, samtidigt som vi årligen slänger hälften av det i soporna. De klädesplagg vi köper används i snitt endast 7 gånger innan de slängs. 

Nu utmanas deltagarna att tänka nytt, fast gammalt, om textil. Det vill säga att inte köpa så mycket nytt, utan istället vårda de kläder vi har och låna, hyra, byta eller köpa second hand i första hand, när vi behöver något. 

Utmaningarna

Deltagarna ställs inför följande utmaningar:

Four Fit Challenge 

Låt din garderob under en veckas tid bestå av endast fyra plagg (underkläder, strumpor, badkläder, ytterkläder och träningskläder ingår inte). Matcha fritt med olika skor och accessoarer.

Reflektera över: Vilka plagg valde du och varför? Var det svårt eller lätt att välja plagg? Hur kändes det att bära samma plagg flera gånger? Var det något plagg du ångrade?

Gammalt blir nytt

Gör om ett klädesplagg eller annan textil till något annat. Vad kan du göra av textilier som inte används längre? 

Reflektera över: Var det svårt att komma på något att göra om? Varför används inte den gamla textilen? Hade du det som krävdes för att göra om ett plagg – praktiskt och kunskapsmässigt? Var hittade du inspiration?

Äldsta plagget

Hitta det äldsta klädesplagget som du fortfarande använder. Dela gärna med dig av ett foto av dig med plagget på. 

Reflektera över: Hur kommer det sig att just detta plagg är det äldsta du har? Varifrån kommer plagget från början? Hur ofta använder du plagget?

Visste du att...

  • Ett plagg i Sverige lever i genomsnitt 2,2 år och används i snitt 7 gånger.
  • Det går åt 2 kilo kemikalier för att tillverka ett par jeans. 9 av 10 barnjeans innehåller kemikalier.
  • Mindre än 1 % av alla textilier i världen är möjliga att återvinna idag. Detta eftersom textilierna är av blandmaterial som försvårar återvinningen.
    Källa: Minimeringsmästarna

Om Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna är en tävling där ca 250 hushåll från ca 50 av svenska kommuner tävlar om att minska sitt avfall så mycket som möjligt under ett års tid. Deltagande hushåll får under tävlingsåret lära sig mer om olika teman och genomföra utmaningar som ska bidra till förändrat beteende. Tävlingen startade hösten 2021 och avslutas 16 oktober 2022.

Tävlingen drivs av Göteborgsregionen och finansieras av Avfall Sverige.

Kontaktpersoner

Ann Thorén

Ann Thorén

Projektledare, samarbetsprojekt med Sysavs ägarkommuner

Maria Lindman

Maria Lindman

Kommunikatör, content manager