Gå till innehållet

apr 02, 2023 09:00

Nyhet

5 tips för en äggstra hållbar påsk

Nyhetsbild: 5 tips för en äggstra hållbar påsk Ta hand om äggen i påsk. Foto: KRISTIJAN ARANJOSH, Mostphotos.com

Ta hand om äggen i påsk. Foto: KRISTIJAN ARANJOSH, Mostphotos.com

Påsken är på många sätt matens högtid. Särskilt äggen står förstås i centrum, både de som hönor och påskharar värper. Men vad gör vi med maten som bli över? Hur kan vi spara både pengar och miljö?

Under påsken äter vi cirka 7 000 ton godis, det motsvarar nästan 1,5 kilo per person. Vi äter också mycket ägg, närmare bestämt cirka 32 miljoner ägg. Vi kommer också att handla mat för över 7 miljarder kronor under helgen (källa: Sveriges radio).

Risken är att mycket mat slängs, vilket har onödig påverkan på både klimat och plånbok. Vad kan vi göra för att minska matsvinnet?

1. Ställ inte fram mer mat än nödvändigt

Ska du bjuda på påskbuffé? Lägg bara upp lite i taget och fyll på efter hand, så riskerar du inte att behöva slänga mat som stått framme för länge.

2. Ta upp äggbeställningar

Fråga gästerna hur många ägg de vill äta innan du kokar. Då behöver du inte att stå med alldeles för många kokta ägg som sen riskerar att slängas. Ett hårdkokt ägg håller ungefär 5-7 dagar i kylskåpet.

3. Ha en plan för överbliven mat

De kokta äggen kan bli äggmackor till frukost dagen efter, läggas i en soppa, eller gör en gubbröra där du också kan slänga i överbliven sill. Inspiration på hur man kan tänka kring kreativt kring rester hittar du på resterkocken.se.

  OBS! Tänk på att äggen håller mycket längre än bäst före-datumet på äggkartongen om de förvaras i kylskåpet. Är du osäker? Gör äggtestet! Ett helt färskt ägg lägger sig i botten av en kastrull med vatten. Ett ägg som är lite äldre reser sig lite upp och ett gammalt ägg flyter upp till ytan.

  4. Sortera matavfallet

  Matrester som inte går att ta tillvara, sorterar du som matavfall, så kan det bli biogödsel och biogas. Bonustips: Äggskalen sorterar du som matavfall, men du kan också använda dem till annat, till exempel som jordförbättrare.

  5. Ta hand om godisäggen

  Godissvinn brukar inte vara något stort problem, men förpackningarna behöver tas om hand. Sortera förpackningarna efter vad de består mest av. Är du osäker på hur något ska sorteras, sök i sorteringsguiden. Pappäggen sparar du för att återanvända kommande påskar.

  Just nu pågår kampanjen Gör det inte svårare, där vi får lära oss mer om varför vi ska sortera ut vårt matavfall. Missa inte den!

  Fakta matsvinn

  • Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.
  • Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
  • Sammanlagt slängs alltså 33 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 130 kilo per år.
  • En familj på två vuxna och två barn kan spara på mellan 3000-6000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.
   Källa: Livsmedelsverket