Gå till innehållet

jun 20, 2018 09:28

Blogginlägg

Vill vi vara viktiga?

Nyhetsbild: Vill vi vara viktiga?

Vad innebär det att leva hållbart, på riktigt? Är vi beredda att göra omställningen från 4,2 till det enda jordklot vi faktiskt har? Använder vi sopsorteringen som en snuttefilt när det är långt mer obekväma förändringar som måste till?

Det är dags att höja blicken från soppåsen!

Som miljöpedagog på Sysav har jag förmånen att få träffa och samtala med väldigt många människor som kommer till Sysav på studiebesök. Människor som naturligtvis har olika erfarenheter, intressen och åsikter. Men något förenar nästan alla de jag möter och det formuleras ofta i en fråga som ställs:

-Men vad kan JAG göra då?

Och lika ofta med följdfrågan;

-Och spelar det verkligen någon roll vad jag gör?

Vad ska jag svara på det? Eller rättare sagt, vad VILL ni att jag ska svara på det? För det är ju här det lätt blir lite deppigt, va? Det är naturligtvis väldigt lätt att förminska sin egen betydelse i förhållande till tex. alla 1,3 miljarder indier.

Men det kanske inte bara är deppigt. Det är också mycket lättare och många gånger mycket bekvämare att påtala att andra människor minsann har mer makt än lilla jag. Att peka finger och skylla ifrån sig. För att citera den store tänkaren Homer. (Nä, inte Homeros. Simpson, såklart)

-It’s not just easy to criticize others, it’s fun too!

Så under alla samtal jag har med människor, kommer vi ofta gemensamt fram till att vi alla egentligen vet vad vi kan och borde göra. Men (och det är ofta här där skon egentligen klämmer) att vi inte riktigt verkar vara redo att ställa om våra liv. Och låt mig här för ett ögonblick beskriva vad jag menar med att ställa om:

Från 4,2 jordklot till 1 jordklot.

För det är ju det och inget annat det handlar om, eller hur?

Och ingen vettig människa tror väl på allvar att vi kan ta oss från 4,2 till 1 jordklot genom att alla bara börjar sopsortera lite bättre, eller?

Mimmi Bissmont, utvecklingsingenjör avfallsavdelningen på Va Syd, upplever att när hon pratar med människor så berättar de gärna om hur de kan bli bättre på att källsortera. Kanske till och med om att platta ihop sina mjölkförpackningar så de tar mindre plats.

De är nöjd med sin fungerande sortering, och lite stolta över att de gör ”rätt”, för det är ju vad vi från avfallsorganisationerna säger till dem att göra.

Det finns därför, enligt Mimmi, en uppenbar risk att källsorteringen upplevs som tillräckligt bra och därför står i vägen för både avfallsförebyggande och reflektion över av sin egen miljöpåverkan i stort.

Så det är nu vi kommer till den riktigt sanna frågan. Vad innebär det då att leva hållbart?

På riktigt.

Ja innan vi har det fulla svaret på den frågan, förslår jag att vi i alla fall kan börja med att försöka göra skillnad. Och mitt jobb som miljöpedagog måste då vara att få varje individ jag möter att känna att alla faktiskt kan göra skillnad. Men att det också innebär att lyfta blicken från den egna sophinken och se hur våra egna handlingar och beslut faktiskt påverkar världen. För det är ju längre upp i kedjan det verkligen händer saker.

Ett av de exempel som jag har pratat om under många år nu är en den trasiga mobiltelefonen som är 160 gram avfall för svensk återvinningsindustri att hantera. Men som i produktion har genererat 86 kg avfall. Detta i länder som Kongo och Kina.

Samma telefon har också genererat ca 75 kg CO2, varav 83 procent av dessa utsläpp är i produktionsledet. Endast 1 procent är i återvinningsledet. Exemplen är otaliga. Flera av dem kan du lära dig mer om genom Avfall Sveriges utmärkta kampanj om det osynliga avfallet. #osynligtavfall

Sysav har för övrigt den ambitiösa visionen att bidra till att skapa världens mest hållbara region. Stora ord! Vad innebär det då enligt det jag nu pratat om att vara världens mest hållbara region? Räknar vi då med allt det avfall som uppstått i dessa, många gånger fattiga länder? Räknar vi med de globala CO2-utsläpp som också är följden av vår konsumtion?

Om detta och mycket annat kommer vi att diskutera på scen i Almedalen i år.

Så kom gärna till Sysavs seminarium.
http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/51093

Jag står på scen med politiker, framtidsspanare och projektledare och lovar att det blir ett intressant samtal.

Väl mött!

Rustan

Kontaktpersoner

 Anna Vilén

Anna Vilén

Presskontakt
Kommunikatör, Marknadskommunikation och varumärke