Gå till innehållet

maj 28, 2020 08:00

Blogginlägg

Så gör du picknicken mer hållbar

Nyhetsbild: Så gör du picknicken mer hållbar Gör din picknick mer hållbar! Foto: Unsplash

Gör din picknick mer hållbar! Foto: Unsplash

Engångsmuggar, matsvinn och kvarglömda sopor - picknicken förvandlas lätt från en sommardröm till en ohållbar mardröm. Därför har vi listat några tips för hur du gör din picknick grönare och skönare i sommar.

Vindbrus, en blomsteräng och att ligga raklång på en picknickfilt med ett grässtrå i mungipan medan molnformationer långsamt drar förbi. Kanske dukas det upp nybakade baguetter, ost och frukt på vackert gammalt porslin medan ett fång ängsblommor blir dekoration. Bilden av sommarpicknicken rymmer inte högar med plastskräp, matrester eller kvarlämnade engångsgrillar i gröngräset. Men picknick innebär ofta både onödigt avfall, matsvinn och i värsta fall nedskräpning. 

Här kommer några tips på hur du gör picknicken mer hållbar:

1. Undvik take away-lådor och engångsmuggar

Visste du att det varje år används mellan 500 och 1 000 miljoner engångsmuggar i Sverige? Onödigt! Ska du köpa med dig mat från en restaurang, ta med en egen flergångs-matlåda och be dem lägga maten i den istället. Ta med dig en termosmugg när du köper kaffe och skippa engångsmuggen. 

2. Investera i en picknickvänlig servis

Tänkte du äta i gröngräset nära ditt hem är det fint att duka med loppisporslin, men många gånger är det otympligt att släpa med sig. Men det finns alternativ! Tallrikar och muggar i miljömärkt bambu till exempel, eller i emalj som är en slitstark klassiker som du kan köpa på loppis. Plastbesticken byter du ut mot vanliga bestick.

3. Byt ut picknickkorgen mot en bra kylväska

Grunden är att inte packa mer ätbart än du tror går åt, men så länge du har en bra kylväska, kan du ta med dig resterna hem och undvika onödigt matsvinn.

4. Köp inte flaskvatten

Att producera och leverera en liter flaskvatten drar minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen. Dessutom är det mycket dyrare. Strunta i att köpa flaskvatten och fyll en återbrukbar vattenflaska hemifrån med vatten istället.

5. Skräpa inte ner

Nedskräpning har många negativa konsekvenser för djur och natur och för samhället i stort. Ta med dig påsar för soporna som uppstår, så du enkelt kan ta med dig dem hem för att återvinna. 

PS. Behöver du en picknickfilt? Närmsta loppis är din vän!

Källor: Svenskt vatten, Håll Sverige Rent

Kontaktpersoner

Maria Lindman

Maria Lindman

Kommunikatör, content manager