Gå till innehållet

okt 25, 2018 14:00

Blogginlägg

​Så fixar du en mer hållbar Halloweenpumpa

Nyhetsbild: ​Så fixar du en mer hållbar Halloweenpumpa

Vill du också karva en Halloweenpumpa i höst? Ta gärna tillvara på så mycket som möjligt av pumpan. Det är både gott, ekonomiskt och du minskar matsvinnet.

  1. Börja med att skära av toppen på din pumpa, till exempel i ett sicksackmönster.
  2. Gröp ur pumpan och lägg innanmätet i en bunke.
  3. Skissa upp ett mönster på pumpan eller använd stenciler (du kan till exempel skriva ut från nätet). Skär ut mönstret med en kniv.
  4. Ta loss pumpakärnorna från pumpaköttet. Rosta dem i ugnen med lite olja och salt. De är goda att äta som snacks eller för att toppa till exempel en sallad.
  5. Av pumpaköttet kan du exempelvis göra en god pumpasoppa, en pumpapaj eller baka ett pumpabröd.
  6. När din Halloweenpumpa sen har gjort sitt, lägg den i en matavfallspåse (den kan behöva delas, så den får plats) och sortera den som matavfall.


Tävling om att minska matsvinnet

Du har väl inte missat Resterkocken? Resterkocken är en matlagningstävling för barn och ungdomar i årskurs 4–9 i södra och nordvästra Skåne. Tävlingen syftar till att öka kunskapen kring hur vi kan minska matsvinnet genom att släppa loss kreativiteten kring hur rester och varor med kort hållbarhet kan användas. Tävlingsbidragen ska vara rätter baserade på matrester, livsmedel med kort hållbarhet eller skafferivaror som ofta blir stående. Tävlingen pågår 1 oktober–1 december 2018. Mer information finns på www.resterkocken.se.

Kontaktpersoner

Ann Thorén

Ann Thorén

Projektledare, samarbetsprojekt med Sysavs ägarkommuner

Susanna Christensson

Susanna Christensson

Kommunikatör, kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt