Gå till innehållet

jun 25, 2019 15:07

Blogginlägg

Övermogna mobiltelefoner och annat prylsvinn

Nyhetsbild: Övermogna mobiltelefoner och annat prylsvinn

Prylsvinn, vad är det? Till skillnad från det mer välkända begreppet matsvinn, så handlar det inte bara om att vi kastar saker i onödan. Utan att vi också äger saker som vi inte använder.

Saker som vi fått som vi inte ville ha eller behövde; Felköp, impulsköp, tag-tre-betala-för-två-köp, tröstköp, jag-orkar-inte-returnera-köp, panikköp, passa-på-köp etc.

Du vet vad jag menar, vi har alla varit där, vi är alla skyldiga.

Glömda och gömda resurser

Många gånger har vi också svårt att göra oss av med dessa prylar. Ett exempel är mobiltelefonen. Många av oss har ett stort antal gamla fungerande mobiltelefoner som ligger gömda i lådorna där hemma. Enligt Sifo så har många svenskar fem stycken eller fler liggandes. Varför? Ja, det finns ett begrepp inom avfallbranschen, vi säger att avfallet mognar. Det betyder att det ligger och väntar på att du ska distansera dig känslomässigt från dina prylar. Eftersom mobiltelefonerna oftast är hela, om än gamla, så betyder det att du tycker det känns jobbigt och lite fel att lämna in dem som avfall. De måste få mogna lite först.

Det är nog många av oss som har möbler stående i källare och vindsförråd som är gammalt arvegods och som vi innerst inne vet att vi inte kommer att använda. Men det går bara inte att göra sig av med. I alla fall inte än. Känslor styr allt som oftast över förnuftet

Det tråkiga med detta är ju att dina prylar nu är en outnyttjad resurs, ett prylsvinn.

Många saker som du inte vill använda längre, kanske någon annan människa drömmer om.

Släpp prylarna loss - för miljön och klimatet

Blocket, Hygglo, Tradera och andra smidiga lösningar som snabbt ser till att dina saker kan få gå vidare i livet finns ju ett par klick bort. Använd dem! Och på så sätt bidrar du till en bättre miljö. För genom att erbjuda marknaden dina prylar kan det ersätta nyproduktion. Och nyproduktion min vän, det innebär alltid en stor miljöpåverkan.

Låt oss nu återvända till mobiltelefonen för att tydliggöra detta. En smartphone innehåller upp till 30 olika slags metaller och mineraler. Sånt som måste brytas i gruvor, som tex coltan som oftast kommer från gruvor i östra Kongo. Där ett inbördeskrig har rasat i åratal, delvis pga dessa tillgångar.

Metaller och mineraler bryts av fattiga människor. Många gånger under tvång, ofta av barn.

Och miljöförstöringen är enorm med förgiftad mark och grundvatten som följd.

Frigör dina naturtillgångar!

Så vad kan vi göra då? Ja, du och jag måste se till att, förutom att såklart se över vår konsumtion och ställa krav på producenter och återförsäljare, också faktiskt frigöra dessa naturtillgångar i vi har liggandes hemma. hyr ut, sälj, byt eller ge bort det av värde. Lämna in din gamla mobiltelefon till återvinning så att industrin kan använda de värdefulla materialen i produktionen av de nya, hållbara och absolut nödvändiga saker du vill ha härnäst.

Tummis på det?

Rustan

PS: På tisdag kör vi ett seminarium om prylsvinn i Almedalen där jag kommer vara en av paneldeltagarna. Det hade såklart varit kul ifall du kunde komma dit och lyssna!

Ämnen