Gå till innehållet

okt 17, 2018 08:00

Blogginlägg

Några trick för minskat matsvinn

Nyhetsbild: Några trick för minskat matsvinn Med några smarta trick kan du kolla om maten fortfarande är okej att äta eller dricka.

Med några smarta trick kan du kolla om maten fortfarande är okej att äta eller dricka.

Nästan hälften av de hundratusentals ton mat som slängs är mat som hade kunnat ätas, men hur tar man reda på det? Här är några tips.

Bäst före-datum, sista förbrukningsdag – vad innebär det? Och hur kollar man om ett ägg fortfarande är bra eller mjölken går att dricka?

Detta innebär bäst före-datum sista förbrukningsdag

Bäst före-märkningen är egentligen en garanti från producenten att varan vid detta datum håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Till exempel att en läskedryck innehåller lika mycket kolsyra som när den tillverkades, att pastan har samma spänst och att ketchupen är lika krämig. Datumet säger alltså inte att varan blir otjänlig vid detta datum, till skillnad mot sista förbrukningsdag som används på till exempel kött, fisk och fågel. Varor som passerat sista förbrukningsdag ska inte tillagas då man kan bli sjuk av dem.

Bäst före-märkningen sätts dessutom med stora marginaler, vilket innebär att mat ofta slängs i onödan på grund av okunskap. Låt det sunda förnuftet råda och titta, lukta och smaka på maten. Ser den bra ut, luktar den okej och smakar den som den ska? Då är den också det!

Så kollar du om mjölken är okej

Se hur du kollar om mjölken är okej på YouTube.

Så kollar du om äggen är okej

Se hur du kollar om äggen är okej på YouTube.

Tips!

Övermogna bananer kan enkelt frysas in och förvandlas till god och nyttig glass i mixern. Tortillabröd med olika rest-toppings kan varieras i det oändliga och i pannkakor kan man röra ner överbliven havregrynsgröt från frukosten.

Fakta om Resterkocken

Resterkocken är en matlagningstävling för barn och ungdomar i årskurs 4–9 i södra och nordvästra Skåne. Tävlingen syftar till att öka kunskapen kring hur vi kan minska matsvinnet genom att släppa loss kreativiteten kring hur rester och varor med kort hållbarhet kan användas. Tävlingsbidragen ska vara rätter baserade på matrester, livsmedel med kort hållbarhet eller skafferivaror som ofta blir stående. Tävlingen pågår 1 oktober–1 december 2018. Mer information finns på www.resterkocken.se.

Kontaktpersoner

Susanna Christensson

Susanna Christensson

Kommunikatör, kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt

Ann Thorén

Ann Thorén

Projektledare, samarbetsprojekt med Sysavs ägarkommuner