Gå till innehållet

jun 28, 2019 09:00

Blogginlägg

Månadens miljöinspiratör: Philip Allgoth

Nyhetsbild: Månadens miljöinspiratör: Philip Allgoth Phillip Allgoth är tillförordnad regionchef på Ung företagsamhet Skåne. Foto: UF Skåne

Phillip Allgoth är tillförordnad regionchef på Ung företagsamhet Skåne. Foto: UF Skåne

En hållbar framtid kräver hållbara affärsmodeller. Philip Allgoth är tillförordnad Regionchef på Ung Företagsamhet Skåne, där Sysav har gått in som guldpartner. Målet med samarbetet är att öka kunskapen om hållbart företagande.

Varför vill ni ha Sysav som guldpartner?

-För att det är en naturlig partner för oss, eftersom allt fler företag har ett hållbarhetsfokus. Vi har samarbetat med Sysav till och från i flera år, ibland inom ramen för vissa projekt. Ibland genom att vi gjort studiebesök, både lärare och personal, vilket har varit väldigt uppskattat. En av kategorierna som UF-företagen kan tävla i är "Årets hållbara företag" - en kategori som Sysav länge har varit värd för.

Vad är målsättningen med samarbetet?

-Med Sysavs hjälp vill vi lära fler ungdomar vad hållbart företagande är på riktigt - att de ska se hela kedjan. Kan vi tillsammans utbilda ungdomar i hur man driver hållbart företagande, kan vi på sikt skapa fler hållbara företag i Sverige. Vi har också tillsammans med Sysav satt ett mål med samarbetet: ett UF-företag från Skåne ska vinna "Årets hållbara företag" på SM varje år nu - i 10 år på rad.

Vad betyder entreprenörskap för en hållbar framtid?

-Jag tror att entreprenörskap är väldigt viktigt för en hållbar framtid - det gäller att det finns drivna och entreprenöriella människor som kommer på sätt hur vi kan både konsumera och producera mer hållbart, men också ger oss försättningar för att minska vår konsumtion. Vi ser till exempel att tjänstesidan blir vanligare och vanligare bland UF-företag. Istället för att komma på en produkt man ska sälja, kan det vara en tjänst som underlättar för att till exempel låna saker av varandra. Det finns sådana tjänster idag, men det finns också hur många som helst till som går att skapa. Det gäller få folk förstå att det finns business i hållbart företagande, de behöver inte stå emot varandra.

Om UF

UF står för Ung Företagsamhet och är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Sedan 1980 har de utbildat gymnasieelever i entreprenörskap. Sedan 2010 arbetar de även på grundskolan. "UF är ett sätt att lära sig om företagande. Men också att våga vara kreativ, testa idéer, få kontakt med världen utanför skolan och får eleverna att våga tro på sig själva genom att de får ta mycket ansvar", säger Philip Allgoth. 

Kontaktpersoner

Maria Lindman

Maria Lindman

Kommunikatör, content manager