Gå till innehållet

nov 13, 2019 09:07

Blogginlägg

Månadens miljöinspiratör: Malin Broman

Nyhetsbild: Månadens miljöinspiratör: Malin Broman Malin Broman tillsammans med två Resterkockar. Foto: Lina Arvidsson

Malin Broman tillsammans med två Resterkockar. Foto: Lina Arvidsson

Malin Broman är kock och matkreatör med fokus på lokala råvaror och matlagning från grunden. I år är hon engagerad i matlagningstävlingen Resterkocken som riktar sig till barn och unga och pågår just nu. Här ger hon oss sina bästa tips för mer hållbar matlagning, utan att göra avkall på smaken.

Var kommer ditt intresse för hållbar matlagning ifrån?

−Jag är uppvuxen på landet och det gör att jag alltid har haft en väldig respekt för råvaran. Jag vet hur mycket tid, energi och resurser det går åt från att en morot sås till att den skördas och till slut hamnar på tallriken. Men det var nog först när jag lärde känna kocken Paul Svensson, och han berättade om sitt tankesätt, som jag började fundera mer över hur mycket mat som slängs i onödan.

Hur kan man bli mer hållbar i sin egen matlagning hemma?

−Köp inte hem mer än vad du kommer att äta upp, ta inte 3-för-2-erbjudanden, förmodligen behöver du bara en. Dra ner på det animaliska proteinet och öka frukt och grönt. När du äter kött, välj kött med omsorg. Laga i säsong! Då får du de absolut godaste råvarorna och du hinner längta efter vårens första sparrisar eller de första svenska jordgubbarna. Det finns inget som säger att du måste ha importerad grön sparris mitt i vintern - de har haft stor klimatpåverkan och är inte ens särskilt goda - använd till exempel svartrötter istället.

Vad är ditt bästa restrecept?

−Jag som är småbarnsmamma tycker att pizza är en jättebra resträtt. På den kan man lägga på lite vad som finns hemma. Quesedillas är också en populär rätt som man kan ha barnvänliga sakerna i, som överblivna grönsaker, lite majs, kyckling och ost. Tacos är också bra. Där har du en massa skålarna som du egentligen kan ha allt möjligt i. Har du en juicecentrifug så är det perfekt för frukt som börjar bli ledsen. Barnen kanske inte vill äta det stötta äpplet, men gör de sin egen juice får de i sig det ändå.

Hur kan man undvika matsvinn i jul?

−I många familjer ställs vissa saker fram av tradition, men det kanske bara är en person som äter det - strunta i det. Ta inte fram all julmat första dagen, utan lägg upp i mindre skålar och fyll på efterhand, så bryter du inte kylkedjan och maten håller längre.

Malins resttips!

  • Blanda inte allt i en låda, utan separera maten. Då håller maten längre och du slipper äta samma mat flera dagar i rad. Lägg pastan i en låda, så kanske den kan bli basen i en pastagratäng dagen efter. Lägg köttfärssåsen i en egen låda, så kan den bli extra protein i en linssoppa.
  • Skär upp brödlimpor i skivor och frys in. Brödet håller sig bättre och blir inte torrt och tråkigt.
  • Lägg uppskurna grönsaker som blir över i ett vattenbad i kylen, så håller de sig fräscha och krispiga längre.
  • Kyl ner den överblivna maten snabbt och låt den inte stå framme, då håller den längre.
  • Se resterna som en tidsbesparare! Genom att ta tillvara på rester så kanske du har en tredjedel av morgondagens middag fixad.

Om Malin Broman

Malin Broman är kock, matskribenten och matkreatör. Hon är engagerad i tävlingen Resterkocken och första priset i år är, förutom 3 000 kronor till klassen, matinspiration med henne. Malin är också en av presentproffsen som hjälper oss säga Nej till onödig grej i www.hallbarapresenter.se. Läs mer om Malin på: www.malinbroman.se

Om Resterkocken

Tävlingen riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, Nårab och LSR med ägarkommuner samt Kungsbacka, Svenljunga och Kristianstad kommun. Läs mer på: www.resterkocken.se

Kontaktpersoner

Maria Lindman

Maria Lindman

Kommunikatör, content manager

Ann Thorén

Ann Thorén

Projektledare, samarbetsprojekt med Sysavs ägarkommuner

Susanna Christensson

Susanna Christensson

Kommunikatör, kommunikationskampanjer och kommunikationsprojekt

Taggar

mat