Gå till innehållet

mar 27, 2019 08:00

Blogginlägg

Månadens miljöinspiratör: Andreas Rijpma

Nyhetsbild: Månadens miljöinspiratör: Andreas Rijpma

Inga engångsartiklar på matcher, återbrukbara matchtröjor, miljökrav på leverantörer och en ordentlig avfallshantering. Gislövs IF är fotbollsklubben som har förändrat hur det "alltid har varit" och tagit ett hållbarhetskliv in i framtiden med projektet "Hållbar Framgång".

Andreas Rijpma är styrelseledamot i fotbollsklubben Gislövs IF och tränar själv laget för flickor födda 2009. När han fick höra att barn lämnade klubben, bland annat för att andra klubbar kunde erbjuda tröjor med barnens namn på, började han fundera över hur de kunde vända trenden.

−Det är ju ingen anledning, tycker jag. Hur skulle vi istället kunna göra det här till något positivt? Varje dag på väg till jobbet körde jag förbi Sysavs anläggning och jag började tänka på återvinning och återbruk. Då kom jag på: har man inte namn på tröjorna, kan de ju användas av ett annat barn. Det är ju en fördel, inte en nackdel. Dessutom blir sponsorerna mer intresserade om deras logotyp syns längre.

Du kontaktade Sysav och pratade med vår miljöpedagog Rustan Nilsson, vad sa han?

−Han visade hur mycket sopor det medför när man köper något nytt. Han hjälpte mig att förvandla min vision till något konkret. Genom att göra förändringar kunde vi skapa bättre möjligheter för föreningen, göra roligare grejer så att barnen trivs i vår klubb och samtidigt göra något bra som vi kan känna stolthet över. Det landade i projektet "Hållbar Framgång".

Hur började ni den här omvandlingen?

−Först berättade jag för föräldrarna och förankrade det med dem och de svarade med ett rungande ja. Sen började vi med det som var enklast − att sortera våra sopor efter sammankomster och satsa på mer inköp av ekologiskt. Vi vill också ifrån det här med engångsartiklar helt. När vi har kaffe med till föräldrarna är inte engångsmuggar utan porslin som vi diskar. Vi har bytt leverantör av kläder för att minska hantering och transporter. Vi har också valt matchtröjor som har en neutral profil som är hållbar över tid.

Hur har reaktionerna varit?

−Till 99,9 procent positiv. Från att jag fick ner tankarna på papper till att den första sponsorn sagt "ja tack", gick det ganska snabbt. Vi var 23 tjejer i vårt lag och hade snart 23 sponsorer. Det har gjort att vi har medlen att kunna göra mer roliga grejer.

Vad har ni för framtidsplaner?

−För hela föreningen är framtidsplanerna att successivt minska vårt carbon footprint och att få en miljö som alla trivs i. 

Vunnit miljöpris

2018 vann Gislövs IF Tångräkan, som är Trelleborgs kommuns miljöpris. Genom att sätta igång projektet ”Hållbar Framgång” ställer laget krav på sina leverantörer, konsumerar hållbart och förbättrar sin sophantering.

Månadens miljöinspiratör

Varje månad lyfter vi på Sysav fram en inspirerande person i regionen som gör något bra inom hållbarhet.