Gå till innehållet

aug 20, 2018 08:00

Blogginlägg

Lämna fallfrukt på återvinningscentralen

Nyhetsbild: Lämna fallfrukt på återvinningscentralen I höst samlar Sysavs återvinningscentraler in fallfrukt.

I höst samlar Sysavs återvinningscentraler in fallfrukt.

Mellan den 20 augusti till 21 oktober kan besökare lämna fallfrukt på Sysavs återvinningscentraler. Fallfrukten används sedan i produktion av biogas och biogödsel.

Besökare som ledsnat på att göra sylt, must, saft, marmelad, paj, müsli - och annat gott som går att göra på gammal frukt - har i höst möjlighet att lämna fallfrukt i specialkärl på Sysavs återvinningscentraler. Det som kommit från jorden men ratats vid borden får då möjlighet att återgå till jorden genom att bli biogas och biogödsel. Man kan även kontakta ett musteri eller anmäla sig till Fruktförmedlingen via Äkta vara.

Detta händer med fallfrukten

I Sysavs förbehandlingsanläggning blandas frukten med övrigt insamlat matavfall och omvandlas sedan till en så kallad slurry. Slurryn skickas därefter till en biogasanläggning där den rötas och blir till biogas och biogödsel.

Biogasen kan ersätta bensin och diesel som drivmedel för bilar och bussar vilket ger klimatvinster eftersom produktionen av biogas bidrar till minskade koldioxidutsläpp. I Sysavs senaste års- och hållbarhetsredovisning framgår det att av det totala matavfall som Sysav tog emot år 2017 så producerades 47 100 ton slurry, som i sin tur blev till biogas motsvarande 3,2 miljoner liter bensin.