På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

jul 17, 2018 08:00

Blogginlägg

Kvalitetscertifierad grönkompost nu på tre avfallsanläggningar

Kvalitetscertifierad grönkompost har tidigare endast erbjudits på Spillepengs avfallsanläggning.

Från 1 juli 2018 kan du nu köpa Sysavs certifierade grönkompost även på Hedeskoga och Måsalycke avfallsanläggning, något som tidigare endast erbjudits på Spillepengs avfallsanläggning.

Grönkomposten fungerar ypperligt som jordförbättring i trädgården. Komposten hjälper till att höja mullhalten, vilket är positivt oavsett om man har lerjord eller sandjord. Grönkomposten är rik på nyttiga mikroorganismer och skapar en frisk och levande jord.

Så använder du Sysavs certifierade grönkompost
Kom ihåg att grönkompost alltid måste blandas ut, annars riskerar man att skada sina växter.

Allmän jordförbättring
Mylla ner 3-4 cm tjockt lager kompost på högst 15 cm djup, särskilt viktigt om du har lerjord.

Jordförbättring i rabatter
Sprid cirka 3 cm och mylla ner maximalt 5 cm djupt.

Toppdress
Blanda 1/3 grönkompost med 2/3 sand och sprid ut i ett lager 0,5 – 1,0 cm tjockt och kratta ner. Som jordförbättring är siktstorlek 0-20 att föredra. Ska man förbättra lerjord är det bättre att sprida mindre mängder varje år. Grönkompost bör inte användas till surjordsväxter, t.ex. Rhododendron och Erica.

Plantering
Vid plantering, använd en färdigblandad plantjord. Sysavs grönkompost finns som komponent i en säckad plantjord och säljs på alla återvinningscentraler i Sysavregionen.

Fakta om kvalitetscertifieringen
Sysavs grönkompost är certifierad enligt SPCR 152, vilket innebär en noggrann kvalitetsdokumentation och fri insyn vad gäller miljö- och kvalitetsparametrar. Hela kedjan - från råvara till slutprodukt - anpassas till enhetliga kriterier utifrån miljöskydds- och användarbehov. Grönkomposten är genom certifieringssystemet en miljö- och kvalitetsprodukt, där utfärdandet och beslut om märkning utförs av ett oberoende certifieringsorgan.

Relaterade bilder & videos

Kontaktpersoner

Gunilla Carlsson

Public Affairs & International Relations