På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

sep 17, 2019 08:00

Blogginlägg

Hållbar tillväxt – är det möjligt?

Miljöpedagog Ann Nerlund

Det är lätt att betrakta tillväxt som motsatsen till hållbarhet, men är hållbar tillväxt möjligt? Eller frågan är snarare – är motsatsen möjlig i längden?

En hållbar framtid utmålas ofta som en utopi, oförenlig med modernt, lönsamt företagande. Men det handlar inte längre om ifall företagen vill satsa på hållbarhetsarbete, det handlar om att de inte har råd att låta bli.

Klimatförändringarna kostar

Klimatförändringar är ett hot även mot den ekonomiska tillväxten. Det går inte för näringslivet att blunda för de enorma konsekvenserna om vi inte lyckas begränsa klimatförändringarna. Veckans Affärer skriver: I en studie publicerad i National Bureau of Economic Research framförs att alla världens länder kommer att lida av enorma ekonomiska förluster om de inte anpassar sig till 2015 års Parisavtal.

"En analys föreslår att en ihållande ökning i den genomsnittliga globala temperaturen med 0,04 grader Celsius per år kommer att reducera världens BNP per capita med 7,22 procent till år 2100, om vi inte tar till åtgärder för att begränsa effekterna", står det i studien.

Tillväxtpotential för företagen

Om vi vänder på det, kan man istället se hållbarhetsarbete som en möjlighet med en enorm ekonomisk potential. PWC skriver: Ett incitament att arbeta med FN:s hållbarhetsmål är att hållbarhetsarbetet bidrar till ökad tillväxt. Rapporten Better Business, Better World visar att om näringslivet skulle tillämpa hållbara och affärsmodeller så skulle det generera en ekonomisk tillväxt på 12 biljoner dollar till år 2030, samt generera upp till 380 miljoner fler jobb. Vi pratar alltså inga växelpengar direkt!

Nödvändigt för att locka kompetens

Hållbarhetsarbete är också en växande konkurrensfördel för att attrahera talanger. En Kantar Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av HR-företaget Benify i år, visar att många unga svenskar i åldrarna 16 till 24 år inte kan tänka sig att jobba på ett företag som är dåligt för klimatet. Det visas också till exempel genom att en uppstickare som Oatly, kända för sitt hållbarhetsfokus, har tagit sig in på topplistan över mest attraktiva arbetsgivare bland young professionals. Det är i högsta grad en relevant anledning, då 30 % av tjänsteföretagen uppgav att brist på kompetens är det största hindret för deras verksamhet och utveckling (i Almegas tjänsteindikator, under första kvartalet i år).

Företagen leder förändringen

Verklig förändring sker genom modiga och innovativa idéer - och medlen att kunna genomföra dem. Näringslivet kan inte vänta tills de tvingas till reform, de bör istället vara med och leda förändringen och ta tillvara den enorma potentialen! Sysav har gått in som guldpartner i UF - för att inspirera framtidens företagare att ha med sig hållbarhetstänket redan från början. Inte för att ha något tjusigt att skriva i den där hållbarhetsredovisningen, utan som något som präglar affärsmodellen. I framtiden är hållbarhet inget alternativ, utan en nödvändighet

Vill du veta mer om hållbara affärsmodeller? Kom till konferensen Cirkulära Affärer som CirEko ordnar i samarbete med Sysav den 17 oktober. Läs mer och anmäl dig här.