Gå till innehållet

dec 27, 2018 09:02

Blogginlägg

​6 klimatsmarta nyårslöften

Nyhetsbild: ​6 klimatsmarta nyårslöften

Anta en hållbar utmaning nästa år. Det är ett kul sätt att tänka i nya banor och utmana invanda mönster. Kanske upptäcker du nya recept eller plagg inne i garderoben som du glömt bort.

1. Testa en köpfri period

Utmana dig själv för att se hur länge du kan klara dig utan att köpa nyproducerade kläder eller prylar (vi räknar alltså inte med mat och förbrukningsvaror här). Det blir ett bra tillfälle att fundera över vad du egentligen behöver och vad du mest köper av slentrian. Dessutom är det bra för plånboken.

2. Ordna en rensmiddag i veckan

Ordna en middag tillsammans med några vänner eller familjen med utmaningen att man bara får laga middagen av sådant ni har hemma just då. Ett perfekt tillfälle att göra en arkeologisk utgrävning i frysen och kolla vad som egentligen gömmer sig där på botten. Dessutom kan det vara kul att tänka i nya banor och använda den där lite ledsna tomaten, lökstumpen eller mjölkskvätten innan den blir gammal. Fina restrecept hittar du på: www.resterkocken.se

3. Ställ bilen

Alla har förstås inte möjlighet att ställa bilen i vardagen, men många bilresor skulle kunna undvikas. Av det totala antalet bilresor är ungefär hälften kortare än 5 kilometer enligt Trafikverket. Utmana dig själv till att låta bilen stå så mycket som möjligt och välj cykeln eller kollektivtrafiken när det går. Förutom miljövinster, sparar du pengar. Väljer du cykeln eller går gör du dessutom hälsovinster.

4. Ät mer köttfritt

Bestäm en tidsperiod eller ett antal dagar i veckan då du inte äter kött. Smart för miljön och smart för ekonomin. Dessutom är det kul att upptäcka nya recept och råvaror. Är du ovan vid vegetariskt? Låna vegetariska kokböcker på biblioteket, dammsug nätet på härliga recept eller fråga dina vegovänner efter deras godaste rätter.

5. Anta Four Fit Challenge

Försök att klara dig med endast fyra plagg under en vecka. Anta klädutmaningen Four Fit Challenge! Det är ett enkelt sätt att utmana dig själv att tänka mer hållbart kring mode. Återanvänd det du redan har och upptäck nya kombinationer. Läs mer om Four Fit Challenge.

6. Stanna på marken

Flyget är en stor klimatbov. Enligt Naturskyddsföreningen släpper flyget ut 74 000 gånger mer koldioxid än tåget. Kanske är 2019 året som du stannar på marken? Hemestra, tågluffa eller ge dig ut på cykelsemester till exempel.

Gott nytt hållbart år önskar Sysav!