Rustan Nilsson driver tillsammans med Ann Nerlund En riktigt sopig podd

Blogginlägg

Framtiden är inte skräp

02 OKT, 2024 08:34

BETEENDEVETENSKAP NYA PRODUKTER, TJÄNSTER NATURRESURSER FORSKNING POLITIK, ALLMÄNT RAPPORTER MILJÖ

Vi bombarderas ju ständigt med dystopiska bilder – smältande isar, plast i haven och en framtid som känns hopplös. Men vad händer om vi istället börjar måla upp en positiv vision av framtiden? Och som dessutom känns möjlig och där vi faktiskt vill vara med och bidra?
I vårt senaste avsnitt av "En riktigt sopig podd" pratar vi med Liv Fjellander från IVL, en av författarna till en rapport som vill få oss att tänka om.

Att ställa om kräver mod, och det modet kommer från att kunna se något bättre framför oss. Det handlar om att skapa en framtidsbild där vi alla känner oss inkluderade. För om vi inte känner en emotionell koppling till den, hur ska vi då kunna ta till oss förändringen?

IVLs rapport Hur fungerar återanvändning 2035 i Sverige målar upp just en sådan bild. Den visar hur återbruk kan bli en självklar del av vårt samhälle, där våra slitna prylar blir möjligheter istället för skräp. Men för att den här visionen ska bli verklighet måste vi göra den personlig. Människor måste känna att deras val spelar roll, att varje handling är en del av något större.

Emotionell anknytning, inkludering och identifikation

Studier visar att sociala normer kan användas effektivt för att främja hållbara beteenden, som att minska energiförbrukning eller öka återvinning. Detta fungerar särskilt bra när individer känner att de är del av en större rörelse mot förändring och ser konkreta exempel på hur deras handlingar bidrar till en gemensam framtid.

En annan viktig aspekt som lyfts fram är vikten av att skapa emotionell anknytning till hållbarhetsmål. Forskning visar att när individer känner en personlig koppling till framtida mål, och dessa mål är presenterade på ett sätt som inger hopp och möjligheter, är de mer benägna att delta aktivt i förändringen

Vi behöver fler positiva exempel som visar att förändring är möjlig. När vi föreställer oss en framtid där vi tar vara på resurserna och varje individ spelar en viktig roll, då skapar vi en framtid där vi alla vill vara med. Framtiden är inte skräp – den är full av möjligheter, och vi alla har en plats i den.

Signerat Rustan Nilsson, miljöpedagog och poddare

Lyssna på det senaste avsnittet här

IVLs rapport: https://ivl.diva-portal.org/sm...

Tips på vidare läsning:

Using Social Norms to Change Behavior and Increase Sustainability in the Real World

How social norms are often a barrier to addressing climate change but can be part of the solution

Shifting Habits Toward Sustainability

Senast uppdaterad 2024-10-02 06:38