På sysav.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Hållbara presenter

Säg nej till onödig grej!

En hållbar present är något man behöver, vill ha och kan använda. En hållbar present är också något som inte belastar miljön och klimatet negativt. Låter det svårt? Inte alls! Här får du all inspiration du behöver för att ge bort omtanke - till dina nära och till vår jord. Börja med att säga nej till onödig grej.

Vilken typ av presenttips vill du ha?

Gå bort-present
Bröllop & student
Barnkalas
Julklapp
 • Tips från
 • Alla
 • Carl-Henric
 • Johanna
 • Malin

Gå bort-present

Kökshandduk och blomma

Hemvävd handduk med din favoritstickling

Om du någon gång har jämfört en ärvd hemvävd kökshandduk med en nyköpt så vet du - skillnaden i kvalitet är enorm!

De absolut härligaste kökshanddukarna i bäst kvalitet hittar du därför på auktioner och loppisar. Ofta med vackra monogram broderade och inte sällan med ett stiligt mönster invävt. Och vad är väl härligare än att ge bort endast det allra bästa i present? För ja, en kökshandduk från 1900-talets första halva, det är kökstextiliernas Rolls Royce. Så enkelt är det.


 • Tips från
 • Alla
 • Carl-Henric
 • Johanna
 • Malin

Bröllop & student

En vacker sylåda med livets nödvändigheter

Sytråd, nålar, måttband och annat bra-att-ha

En rejält bra utrustad sylåda är något som bör finnas i varje hem – och det oavsett sykunskaper eller ambitionsnivå.

En snygg sylåda som kvalificerar sig som inredningsdetalj och därmed får stå framme ökar dessutom sannolikheten för att den ska användas ofta. Satsa därför på ett rejält vackert syskrin, och fyll den med bra innehåll. På loppis är det rätt lätt att hitta stiliga sylådor i trä – och inte alltför sällan är de också redan välfyllda!


Accessoarer att älska hela livet

Scarf, smycke, klocka eller plånbok

En klassisk present för speciella tillfällen som student, examen eller bröllop är utan tvekan ett lite dyrare smycke eller klocka.

Ja, något att bära med sig dagligen som ett minne av det speciella tillfället. Och second hand går det att hitta de rejält bästa, mest unika och genomtänkta grejerna. En guldgruva för klassisk design från dyrare kvalitetsmärken helt enkelt!

Fina gåvor att ge bort:

 • Smycken i guld, silver och/eller med ädelstenar
 • Armbandsur
 • Sidenscarf
 • Väska eller plånbok i läder


 • Alla
 • Carl-Henric
 • Johanna
 • Malin

Barnkalas

Lagningslappar för trasiga byxknän

En påse roliga motiv att fixa favoriterna

Trasiga kläder är vardag för alla småbarnsföräldrar: byxor vars knän går sönder på en kaffekvart, tröjor som får hål efter en lekparksdag och t-shirts som blir nerstänkta med målarfärg. Och det finns roligare saker att göra än att köpa nytt stup i kvarten, precis som att de allra flesta barn har sina favoritplagg, som än hur trasiga de är, kan vara svåra att göra sig av med.

De allra flesta barn har sina favoritplagg, hur trasiga de än är.

Lagningslappar med skojiga motiv att enkelt fästa med ett strykjärn löser allt detta. Plocka ihop ett gäng på närmaste sybehörsaffär och paketera fint!


En magisk utklädningslåda

Fylld med färgglada och lekfulla prylar

Vem minns inte hur kul en riktigt bra utklädningslåda kunde vara som liten? Just det! Ett perfekt sätt att stimulera kreativitet och lek – och därmed en väldigt bra present.

Second hand kan du dessutom hitta de allra bästa grejerna eftersom målet är att exakt varje pinal i utklädningslådan ska vara färgglad, galen, rolig och busig! En stilig väska eller låda att förpacka och förvara allt i hittar du självklart också på loppis.


Pysselpåse att försjunka i

Garn, knappar, tygbitar och annat

En riktigt bra pysselpåse sätter du lättast ihop genom att djupdyka på närmaste second hand-butik eller hemma i dina egna gömmor:

 • Garnnystan
 • Tofsar, fransar
 • Knappar
 • Band
 • Broderigarn
 • Pärlor
 • Tygbitar


 • Alla
 • Carl-Henric
 • Johanna
 • Malin

Julklappar

Presentkort på lagningar

Ge bort en skomakare eller skräddare

Vi har alla saker liggande hemma som sett bättre dagar.

Kanske är det favoritjeansen, skönaste tröjan eller finaste läderskorna som är trasiga? Men många av oss har (av någon märklig anledning?!) svårt att komma till skott med att laga. Kanske är det för svårt att göra själv eller så känns det bara jobbigt, tråkigt eller tidskrävande? Oavsett anledning, så är en rejält bra julklapp att hjälpa till med detta!


Ett lyxigt second hand-plagg

Fin vintage, dyrare märken och härliga material

Den allra lyxigaste presenten brukar vara det vi längtar efter men aldrig kanske unnar oss själva.

Och kläder från dyrare märken och i rejält bra kvalitet brukar vara exakt det - och därmed en bra julklapp!

Den allra lyxigaste presenten brukar vara det vi längtar efter men aldrig kanske unnar oss själva.


Presentproffsen

Carl-Henric Malmgren
Johanna Nilsson
Malin Broman

Carl-Henric Malmgren

Som barn fick jag lära mig att inte slänga saker i onödan. Tänka över varje köp. Äldre saker var bättre än nytillverkat. Steget att verka inom antikvärlden var alltså inte långt.

Att dela med mig av kunskap och tips på www.malmgrenantiques.com ser jag som ett sätt att sprida tankar kring äldre föremål till fler än de redan frälsta. 

I dag är konceptet återbruk väldigt uppmärksammat. Det har fått en bred innebörd då vi tvingas tänka till kring konsumtion. Återbruk är inte enbart att ta ansvar för miljö och omvärld. Det blir snarare en positiv bieffekt.

Äldre föremål var tillverkade för att kunna slitas på i hundratals år. Man arbetade med en kvalitet som de flesta moderna producenter struntar i av kostnadsskäl. En hantverkare år 1800 frågade sig hur man bäst gick till väga för att skapa en produkt som skulle hålla länge. Dagens frågeställning för producenter av billiga varor är snarare hur de kan tillverka en snygg produkt som inte håller längre än garantin tillåter. Inställningen går igen hos moderna tillverkare av allt från porslin till ljusstakar. Genom att välja mer vintage, antikviteter och second hand när vi konsumerar kan vi tillsammans vända trenden.

Följ Carl Henric på: Malmgren Antiques och Instagram

Johanna Nilsson

Jag är föreläsare, författare och influencer med fokus på hållbart mode – ja, slow fashion är det jag ägnar min mesta vakna tid åt sedan många år tillbaka. Och för mig är detta en rättvisefråga.

Jag tycker helt enkelt inte att det som är mitt största intresse i livet, kläder, ska få ske på bekostnad av någon eller något annat. Varken miljön, klimatet eller människorna i produktionen. Ett vackert plagg kan bara vackert om exakt hela kedjan är det! Och det är därför jag arbetar med att inspirera, peppa och visa på hur härligt ett hållbarare och klimatsmartare modetänk är!

2019 blev jag utsedd till Sveriges Second Hand Profil, ett pris som delas ut av Erikshjälpen. Och du hittar mig och allt det jag älskar att prata om här:

Blogg: Slowfashion.nu
Podcast: Slowfashion
Bok: Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode (tillsammans med Jennie Johansson. Ordfront förlag 2016)
Instagram: @johannanswe

Jag är också en av tre initiativtagare till nätverket Klimatklubben – som sedan starten oktober 2018 har växt till en maktfaktor inom den svenska klimatrörelsen, med över 32 000 följare på Instagram och 16 500 medlemmar på Facebook.

Malin Broman

Jag är kock, kreatör, skribent och matstylist med fokus på lokala råvaror och matlagning från grunden för att ta tillvara på så mycket som möjligt av det som växer runt oss.

Mat och dryck är min passion, men det är också något som vi slösar oerhört mycket med. Ofta på grund av okunskap och tidsbrist. Många vet helt enkelt inte att hela purjolöken ska användas eller att de brunfläckiga champinjonerna har mer smak. Viktigast är att hitta glädjen i matlagningen, då är det alltid mycket lättar att ta sig till sig den kunskap som behövs för att bli en smartare matlagare. Matglädjen och kunskapen har alltid varit viktigt för mig, i rollen som tidigare chefredaktör för Mat & Vänner eller som ledare för Gastrokollo. Varje sommar anordnar jag Gastrokollo där barnen får lära sig att tillaga rödbetsblast, filea fisk eller att det inte är något fel på den skrumpna paprikan.

Matglädjen, kunskapen och vurmen för den lokala och hållbara matlagningen har gett mig utmärkelser som Årets Gastronomiska Medieprofil i Skåneland av Skåneländska gastronomiska akademien samt Årets Matambassadör i Höganäs. Samt tagit plats i som jurymedlem i Skånes Bästa och Skånska Gastronomipriset.

Här hittar du mer om mig: Instagram och malinbroman.se 

Artiklar om hållbarhet

Materialens miljöpåverkan

Rustan Nilsson är miljöpedagog på Sysav och håller föreläsningar om cirkulär ekonomi, materialval och produktdesign. Läs om han syn på hållbara presenter och hur de kan designas för återvinning och återbruk.

Läs hela artikeln här

Konsumtionskulturens problem

Carys Egan-Wyer är konsumtionsforskare vid Företagsekonomiska institutionen på Lunds universitet. Läs om den problematiska konsumtionskulturen och vad du kan göra för att förändra den.

Läs hela artikeln här

Ladda ner ditt Nej till onödig grej-kit

Dags att fira? Gör det hållbart! 

Nu kan du ladda ner ditt eget Nej till onödig grej-kit och slippa hyllvärmare i paketen. Det blir en win-win-win! För vår jord, för dig och för dina nära och kära som slipper slösa pengar på onödiga grejer. Hurra hurra hurra (hurra)! 

 

Vad du kan använda kitet till

 • Inbjudan som kan skickas digitalt eller skrivas ut
 • Emblem på din blogg eller profilbild (PNG)
 • Emblem som rörlig GIF med texten "Jag säger..." att skicka i valfritt meddelande
 • Textfomulering du kan använda på en inbjudan

Vi som står bakom initiativet

Sysav har tillsammans med sina ägarkommuner tagit fram den här sidan för att inspirera och informera om hur vi kan tänka nytt och mer hållbart kring presenter. Vårt uppdrag är att minska avfallet enligt avfallshierarkin genom att undvika onödig konsumtion, öka återbruket och återvinningen.